Mόλις 38 λεπτά ήταν αρκετά: Πράσινο φως των «27» της ΕΕ στην συμφωνία για το Brexit

Mόλις 38 λεπτά ήταν αρκετά: Πράσινο φως των «27» της ΕΕ στην συμφωνία για το Brexit

Πράσινο φως των «27» στη συμφωνία της ΕΕ με την Βρετανία για το Brexit στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. 

Μόλις 38 λεπτά μετά την έναρξη των εργασιών της συνόδου ο Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτηση στο Twitter ανακοίνωσε ότι οι «27» ενέκριναν και επίσημα την συμφωνία που παρουσίασε η Τερέζα Μέι.

Προηγουμένως, κάλεσμα  «να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» απηύθυνε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ προσερχόμενος στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. «Δουλέψαμε όλον αυτόν τον καιρό για να επιτύχουμε μια συμφωνία για την συντεταγμένη αποχώρηση του ΗΒ. Δουλέψαμε μαζί με το ΗΒ και ποτέ κατά του», δήλωσε ο Μ. Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

«Αυτή η συμφωνία είναι το απαραίτητο βήμα για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με το ΗΒ για να χτίσουμε το μέλλον. Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι», κατέληξε ο Μ. Μπαρνιέ.

 Γιούνκερ: Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία

Αυτή η συμφωνία είναι όσο καλύτερη γίνεται, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το βρετανικό Κοινοβούλιο θα την επικυρώσει. «Εγώ θα ψήφιζα ναι, γιατί αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Είμαι λυπημένος που βλέπω το Ηνωμένο Βασίλειο να φεύγει, γιατί δεν είναι αμελητέα χώρα για την ΕΕ. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είναι ένα ομαλό διαζύγιο. Αλλά δεν υπάρχουν ομαλά διαζύγια», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και η ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει τις θεμελιώδεις θέσεις της. Πιστεύω ότι το βρετανικό κοινοβούλιο, επειδή είναι σοφό, θα επικυρώσει αυτή τη συμφωνία», κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε για το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού είπε πως ήταν μια «ζωντανή και ενδιαφέρουσα συνάντηση»και πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο προκειμένου να μειωθούν οι διαφορές. «Ξεκαθάρισα ότι δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο», υπογράμμισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Mακρόν: Ανάγκη επανίδρυσης

Το Brexit δείχνει ότι η ΕΕ είναι “εύθραυστη” και την ανάγκη “επανίδρυσής” της, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για την έγκριση της συμφωνίας διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ”, δήλωσε ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι υπάρχει “ανάγκη για επανίδρυση” της ‘Ενωσης. “Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ έχει ένα εύθραυστο μέρος” και “επιδέχεται βελτίωση”, πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η συμφωνία με το Λονδίνο είναι μια “καλή συμφωνία”.

Με ανοιχτή της επιστολή προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου η Τερέζα Μέι απηύθυνε σήμερα δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ λίγο πριν την έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ που συγκάλεσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και του σχεδίου πολιτικής διακήρυξης η οποία περιγράφει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συστήσει την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, την οποία η ΕΕ διαπραγματεύτηκε με την Βρετανία. “ Θα συστήσω την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κανένας δεν έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος. Αλλά, τουλάχιστον σε αυτήν την δύσκολη ώρα, η ΕΕ των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης,” είπε ο ίδιος.

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.