Οι πολίτες της Ταϊβάν είπαν «όχι» στους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Οι πολίτες της Ταϊβάν είπαν «όχι» στους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Οι πολίτες της Ταϊβάν καταψήφισαν το δικαίωμα τέλεσης γάμου ομόφυλων ζευγαριών σε μια σειρά δημοψηφισμάτων,

To αποτέλεσμα θεωρείται ως ένα πλήγμα στη φήμη της Ταϊβάν, ως πρωτοπόρου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ασία.   Επιπλέον έρχεται ενάντια σε απόφαση ανώτερου δικαστηρίου, που πάρθηκε φέτος, υπέρ του δικαιώματος γάμου.

Σημειώνεται πως το δικαστήριο είχε δώσει διετή διορία στο κοινοβούλιο για να τροποποιήσει νόμους ή να υπερψηφίσει νέους. Δεν είναι σαφές ακόμα το πώς η ψηφοφορία του Σαββάτου θα επηρεάσει τη νομοθεσία.   Παράλληλα, η πρόεδρος της χώρας Tsai Ing-wen παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος της Ταϊβάν μετά από την ήττα στις τοπικές εκλογές.

Το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP), που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας, πρόκειται να απολέσει περισσότερες από τις μισές από τις 13 πόλεις και τις κομητείες που είχε κέρδισε το 2014, σύμφωνα με τα Μέσα της Ταϊβάν.

Οι σχέσεις της Ταϊβάν με την Κίνα έχουν επιδεινωθεί από τότε που η Tsai Ing-wen κατέκτησε την εξουσία.

To ζήτημα του γάμου ήταν αντικείμενο τριών διαφορετικών δημοψηφισμάτων που έγιναν το Σάββατο και προτάθηκαν από αντίπαλα στρατόπεδα.

Συντηρητικές ομάδες ζήτησαν ο νόμος που ορίζει τον γάμο ως μια ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα να μην αλλάξει στον αστικό κώδικα, ενώ οι LGBT ακτιβιστές ζήτησαν ίσα δικαιώματα γάμου.

Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν πως οι συντηρητικοί έλαβαν συντριπτική στήριξη.

Η κυβέρνηση δήλωσε πως το αποτέλεσμα δεν θα την επηρεάσει και θα φέρει τις αλλαγές που απαιτούνται μέσω δικαστηρίου.

Έτσι, αναμένεται πως οι αρχές θα εγκρίνουν ειδικό νόμο, χωρίς την τροποποίηση του αστικού κώδικα. Οι ακτιβιστές φοβούνται ωστόσο πως η τελική νομοθεσία θα είναι ασθενέστερη.

Μια πιθανή εξέλιξη για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι να έχουν νομική προστασία, αλλά να μην μπορούν να παντρευτούν.

 

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.