Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Black Friday

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Black Friday

Είστε έτοιμοι για την Black Friday;

Διευκρινίσεις και χρήσιμες πληροφορίες για καταναλωτές και επιχειρηματίες για την ημέρα εκπτώσεων «Black Friday» έδωσε η ΕΣΣΕ και ο πρόεδρος της, Βασίλης Κορκίδης.

Στις 23 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί φέτος η εκπτωτική ημέρα Black Friday, με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) να προχωρά σε διευκρινίσεις για καταναλωτές και εμπόρους.

Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, Black Friday είναι η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, εκτός εάν συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του μήνα, οπότε και μεταφέρεται όπως συνέβη φέτος. Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, η διάρκεια των εκπτώσεων από μία μέρα, έχει επεκταθεί σε μία εβδομάδα!

«Από του χρόνου το πιο πιθανό είναι να την αποκαλούμε “Greek Black Week”, αφού καταφέραμε μόλις την τρίτη συνεχόμενη χρονιά εφαρμογής της στην Ελλάδα να την ξεχειλώσουμε από ημέρα σε εβδομάδα», ανέφερε ο κ. Κορκίδης.

Ο ίδιος υπενθύμισε στο κοινό ότι τη Δευτέρα, αμέσως μετά τη Black Friday, ακολουθεί η λεγόμενη «Cyber Monday» με «μεγάλες προσφορές», όπως είπε, στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι εκπτώσεις της Black Friday δεν εντάσσονται στο πλαίσιο τακτικών εκπτώσεων. Πρόκειται για προωθητική ενέργεια που αφορά όλη την αγορά και όλες τις επιχειρήσεις, μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. «Δεδομένου ότι αυτή η προωθητική ενέργεια πραγματοποιήθηκε πέρυσι κατά κύριο λόγο από αλυσίδες μεγάλων επιχειρήσεων, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την ημέρα αυτή ανεκμετάλλευτη, αλλά να τη κάνουμε γνωστή και στους μικρούς και μεσαίους εμπόρους της ελληνικής αγοράς, ώστε να αξιοποιήσουν ανάλογα», τόνισε η ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η συμμετοχή των εμπορικών καταστημάτων είναι προαιρετική και στα προϊόντα με έκπτωση θα πρέπει να αναγράφεται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή.

Εφόσον αναγράφεται ποσοστό μείωσης, θα πρέπει να αναρτάται σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προϊόντα.

Επιπλέον και σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών που ξεπερνούν σε ποσότητα το 50% του συνόλου των κωδικών που διαθέτει το κατάστημα.

Η Συνομοσπονδία συνιστά προσοχή τόσο στην αποτύπωση όσο και στην ουσία των μειώσεων, καθώς όπως τονίζει τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα είναι μεγάλα και αχρείαστα.

Συγκεκριμένα, για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Εάν οι προσφορές είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω μπορεί να επιβάλλεται και αυτοτελές πρόστιμο 1.000 έως 3.000 ευρώ για κάθε μία από τις παραβάσεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 78 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.