Δήλωση-πρόκληση από Μπαχτσελί: «Η Μεσόγειος ήταν κάποτε τουρκική λίμνη»

Δήλωση-πρόκληση από Μπαχτσελί: «Η Μεσόγειος ήταν κάποτε τουρκική λίμνη»

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα σε άκρως προκλητικούς τόνους.

«Δεν μπορεί να υπάρχει  κυριαρχία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο αφήνοντας εκτός την Τουρκία. Αυτό δεν το επιτρέπει ούτε η ιστορία ούτε ο τουρκικός λαός. Οι προβοκάτσιες στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα προκαλέσουν την παράδοση της Τουρκίας. Οι απειλές και οι προκλήσεις δεν μπορούν να επισκιάσουν τα νόμιμα δικαιώματα μας. Η Μεσόγειος κάποτε ήταν ᾽᾽τουρκική λίμνη᾽᾽. Εμείς αυτό δεν το ξεχνάμε. Την υπομονή μας μην την θεωρούν αδυναμία μας», είπε ο Μπαχτσελί μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του MHP.

«Ο τουρκικός λαός έχει τη δύναμη και τη θέληση να βγάλει νέους Μπαρμπαρός Χαίρετίν Πασά (Μπαρμπρόσα) και να λιώσει τα κεφάλια των πειρατών», ήταν η καταληκτική… κορώνα του εθνικιστή ηγέτη.

Απάντηση της Κομισόν στους τουρκικούς “λεονταρισμούς” 

Απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα έδωσαν υψηλόβαθμες πηγές της Κομισιόν, οι οποίες καλούν την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Εμφανίζονται, πάντως, καθησυχαστικές, καθώς παρά τις συνεχιζόμενες απειλές για εξορύξεις στην ανατολική Μεσόγειο, προσβλέπουν σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Σχολιάζουν πως «όσο υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό, τόσο υποχωρούν οι τριβές σχετικά με τις εξορύξεις» και επισημαίνουν ότι η Ευρώπη έχει μάθει να αντιμετωπίζει την Τουρκία «με σύνεση και ψυχραιμία, μία στάση που φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα».

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, παραπέμπουν τόσο στη συμφωνία για το προσφυγικό, η οποία έχει περιορίσει κατά 97% τις ροές στο Αιγαίο, όσο και στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι η ανάδειξη νέων κυβερνήσεων στις χώρες της Ε.Ε. αλλάζει προς το χειρότερο το κλίμα για την Τουρκία.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.