Οι μαθητικές «ποδιές» επέστρεψαν στην Γαλλία

Οι μαθητικές «ποδιές» επέστρεψαν στην Γαλλία

Μια γαλλική πόλη 12,000 κατοίκων, η Προβέν, έγινε η πρώτη στην χώρα που υιοθέτησε ενιαία ενδυμασία για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων.

Έξι δημόσια σχολεία, στην πόλη που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Παρισιού, έδωσαν στους μαθητές, ηλικίας έξι ως έντεκα ετών, την επιλογή να φοράνε στολή.

Είχε προηγηθεί ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν γονείς και οργανώθηκε από το τοπικό δημαρχείο.

Περισσότερο από το 60% των γονέων ενέκρινε την ενιαία ενδυμασία. Η ψηφοφορία, σύμφωνα με τον Guardian, έγινε τον Ιούνιο.    Ο υπουργός παιδείας της Γαλλίας, Jean-Michel Blanquer, δήλωσε πως η ενιαία ενδυμασία στα σχολεία είναι ένας τρόπος για να «ενισχύεται η σχολική υπερηφάνεια» ενώ ενθαρρύνεται η «ισότητα ανάμεσα στα παιδιά», η γαλλική κυβέρνηση, ωστόσο, δεν σκοπεύει να την θεσπίσει ως υποχρεωτική.

Τα 759 παιδιά των δημοτικών σχολείων στην Προβέν, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε μια συλλογή στην οποία συμπεριλαμβάνονται μπλε πόλο μπλουζάκια και γαλάζια πουλόβερ που φέρουν το σήμα της πόλης και αναγράφουν το τρίπτυχο «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα».

Περίπου μισά από τα παιδιά της πόλης επέλεξαν την ενιαία ενδυμασία τη Δευτέρα, πρώτη μέρα μετά τις διακοπές του φθινοπώρου, μεταδίδει ο Guardian.

Η ενιαία σχολική ενδυμασία στην Γαλλία, δεν είναι υποχρεωτική από το 1968, αλλά το ζήτημα, σύμφωνα με τον Guardian, επανέρχεται συχνά στην πολιτική ατζέντα.

Η ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρος Μαρίν Λεπέν και ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν έχουν προτείνει την επαναφορά της. Για κάποιους, η ενιαία ενδυμασία είναι ένα σημάδι ισότητας που οριζοντιώνει τον πλούτο και κοινωνικό στάτους, για άλλους είναι η επιτομή ενός απαράδεκτου αυταρχισμού που δυσφημίζει πιο σοβαρά ζητήματα όπως η πειθαρχεία και η ενσωμάτωση.

Η κύρια ομοσπονδία δασκάλων, SNUIPP, άσκησε κριτική στην κίνηση της Προβέν. Εκ μέρους της, ο Francette Popineau, δήλωσε πως οι στολές «συντηρούν τη φαντασίωση μιας χρυσής εποχής για τα σχολεία η οποία ποτέ δεν υπήρξε».

Πηγή: lifo.gr

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.