Με ένα ηφαίστειο το οποίο μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, ακόμα και για μια θέση στη σειρά για το φαγητό ή για ένα μπουκάλι νερό, παρομοιάζεται η κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην έκθεση της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες ανθρώπων που διαβούν σε hotspots όπου «φιλοξενείται» τριπλάσιος ή και ακόμα τετραπλάσιος αριθμός προσφύγων και μεταναστών από τις πραγματικές δυνατότητες των κέντρων. Ανεπαρκές αποχετευτικό δίκτυο που σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε ασυνόδευτες γυναίκες ή ακόμα και σε παιδιά και αυξανόμενα κρούσματα συγκρούσεων ανάμεσα σε διαφορετικές εθνότητες εντός των κέντρων υποδοχής αλλά και εκτός, με κατοίκους των νησιών.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης στα οποία κατέληξε μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα μας τον Ιούνιο του 2018. Στην πολυσέλιδη έκθεσή της για την γενικότερη κατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, η Επίτροπος Ντούνια Μιγιάτοβιτς εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα μας, διασφαλίζοντας την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.
Η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης (σ.σ πρόκειται για διεθνή οργανισμό και όχι για θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), επισκέφθηκε την Ελλάδα το διάστημα 25 – 29 Ιουνίου και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με επίσημους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες της χώρας, όπως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό αλλά και με εκπροσώπους ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών και υπηρεσιών όπως την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) .
Τα συμπεράσματα που καταγράφονται στην έκθεση – κόλαφο για τη χώρα μας, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα hotspots των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας, παρά τον πακτωλό χρημάτων που έχει λάβει η χώρα μας τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο από διμερή προγράμματα στήριξης. Συγκεκριμένα από το 2015 μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει προς την Ελλάδα ποσά άνω του 1,6 δισ. ευρώ που συνιστούν τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει διατεθεί ποτέ. Μέρος των κεφαλαίων που έχουν ήδη εκταμιευθεί από τη χώρα μας και χρησιμοποιήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για πιθανή κακοδιαχείρισή τους.