Δυο λεπτά Βορίδης, δυο λεπτά γεμάτα ανακρίβειες (video)

Δυο λεπτά Βορίδης, δυο λεπτά γεμάτα ανακρίβειες (video)

Μπροστά στην πιθανότητα διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έκανε μια τοποθέτηση στην οποία οι ανακρίβειες περισσεύουν.

Γράφει ο Δ. Χριστόπουλος

Κυκλοφορεί εδώ και περίπου ένα 24ωρο στο διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο ο Μάκης Βορίδης μιλάει στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Αυτιά για την πιθανότητα της κατάργησης του θρησκευτικού όρκου για βουλευτές και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μια πιθανότητα που μάλλον θα μείνει… πιθανότητα αφού όπως έχει αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σωρό ζητήματα, κωλώνει χαρακτηριστικά να συγκρουστεί με το κατεστημένο της εκκλησίας. Συνεπώς, πρόκειται απλά μάλλον για μια επικοινωνιακή ιστορία της κυβέρνησης παρά για κάτι ουσιαστικό.

Παρ’ όλα αυτά, το βίντεο στο οποίο ο Βορίδης αντιτάσσεται σε αυτή την πιθανότητα είναι ένα αληθινό διαμάντι. Μοιάζει αδύνατο αλλά μέσα σε μόλις δυο λεπτά, ο Βορίδης καταφέρνει να στριμώξει στη ρητορική του ένα σωρό ανακρίβειες και άλλες τόσες παραδοχές που ενώ τις παρουσιάζει αγανακτισμένος ως σκάνδαλα θα έπρεπε στην πραγματικότητα να είναι αυτονόητα πράγματα.

«Αυτό το μέτρο στοχεύει στο να δηλώσει η Πολιτεία την θρησκευτική της ουδετερότητα. Να ξέρουμε τις συνέπειες αυτού του πράγματος: στις χώρες που έχει επικρατήσει το δόγμα αυτής της κρατικής ουδετερότητας, στα σχολεία δεν υπάρχει στις αίθουσες η εικόνα του Χριστού. Τα δικαστήρια δεν έχουν την εικόνα του Χριστού», λέει ο Βορίδης στο συγκεκριμένο βίντεο υπονοώντας πως κάτι τέτοιο είναι κάτι πάρα πολύ κακό.

Φυσικά, κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον κύριο Βορίδη πως στην Ελλάδα υπάρχει ανεξιθρησκία, δηλαδή η αναγνώριση του δικαιώματος σε κάθε άτομο να ασπάζεται όποια θρησκεία επιθυμεί ή να μην ασπάζεται καμία θρησκεία. Το δικαίωμα αυτό δεν είναι κάποια επαναστατική κατάκτηση όπως φαντασιώνονται διάφοροι στην Ελλάδα αλλά βασική αρχή του ίδιου του φιλελευθερισμού, που θεωρητικά είναι η διακυρηγμένη πολιτική αντίληψη δεξιών κομμάτων όπως η Νέα Δημοκρατία. Υπό αυτή την έννοια, το γεγονός ότι στους δημόσιους χώρους υπάρχουν θρησκευτικά σύμβολα αποτελεί από μόνο του παραβίαση της ανεξιθρησκίας και αντικατάστασή της με την υπόρρητη επιβολή μιας κυρίαρχης θρησκείας. Με άλλα λόγια, το να μην υπάρχουν θρησκευτικά σύμβολα στις αίθουσες του δημοσίου είναι κάτι που θα έπρεπε να ισχύει με βάση το υπάρχον καθεστώς όσον αφορά τη θέση της θρησκείας στην Ελλάδα. Η αντίθετη πραγματικότητα, αυτή που ισχύει, είναι και εκείνη που πρέπει να αρθεί.

«Τα Χριστούγεννα δεν μπορούν να γιορτάζονται σε δημόσιους χώρους. Άρα δεν μπορείς να βάλεις μια φάτνη», λέει στη συνέχεια ο Βορίδης, ο οποίος αγνοεί ότι η δημόσια έκφραση της όποιας θρησκείας είναι εντελώς άσχετη με τον διαχωρισμό του κράτους από την (όποια) θρησκεία. Συγκεκριμένα, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, εκεί όπου η ανεξιθρησκεία ισχύει επί της ουσίας και όχι μόνο τυπικά, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους όχι απλά δεν έχουν απαγορευτεί αλλά αφορούν και πολλές περισσότερες θρησκείες. Σε περίπτωση που έχει αγωνία λοιπόν ο κύριος Βορίδης, μια χαρά μπορούν να μπουν φάτνες ή κάτι αντίστοιχο τα Χριστούγεννα στους περιβάλλοντες χώρους των ορθόδοων εκκλησιών. Τώρα αν ο κύριος Βορίδης θέλει να υπάρχει μονοπώλιο μιας συγκεκριμένης θρησκείας όσον αφορά το επίπεδο της δημόσιας εκδήλωσης, ας τον πληροφορήσει κάποιος ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και όχι απλά θεωρούνται ισότιμοι πολίτες αλλά πληρώνουν και τους ίδιους φόρους στο κράτος με όλους τους υπόλοιπους.

«Ο στρατός από την σημαία πρέπει να αφαιρεθεί», τονίζει ο Βορίδης μιλώντας για την πιθανότητα «θρησκευτικής ουδετερότητας». Εδώ η ανακρίβεια αγγίζει ταβάνι για τα καλά. Διότι αν αυτό που λέει ο Βορίδης ίσχυει όντως, θα πρέπει κάποιος να ενημερώσει χώρες που έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια διαχωρίσει το κράτος τους από την εκκλησία αλλά παρ’ όλα αυτά έχουν ένα σταυρό στην σημαία τους πως πρέπει άμεσα να προβούν σε αλλαγή σημαίας! Ας ενημερώσει κάποιος την Σουηδία, την Δανία, την Φινλανδία, την Νορβηγία, την Μεγάλη Βρετανία και μερικές ακόμα που έχουν σταυρούς στις σημαίες τους πως πρέπει άμεσα να αλλάξουν σημαίες! Μάλλον δεν τα ξέρουν τόσο καλά όσο ο Βορίδης…

Να και το σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.