Η Αθήνα απαντά στις προκλήσεις του Ερντογάν

Πρόκληση δίχως τέλος από τον Ερντογάν - Χαρακτήρισε «ειρηνευτική επιχείρηση» την εισβολή στην Κύπρο

Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που προκάλεσαν.

Απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε την Κυριακή λόγο για «ληστές» στην Ανατολική Μεσόγειο, έδωσαν το απόγευμα διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, τονίζοντας ότι «ο μόνος δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα».

«Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας» ξεκαθάρισαν οι ίδιες πηγές.

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές κατά την τελετή παράδοσης της τρίτης κορβέτας της σειράς «MILGEM» στο Ναυτικό της Τουρκίας.

Με αφορμή τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε: «Όσα συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο δείχνουν την ανάγκη ότι πρέπει να έχουμε ισχυρό στόλο. Κάθε πλοίο που εντάσσεται στο πολεμικό μας ναυτικό δείχνει και την ισχύ μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα στην ανατολική μεσόγειο να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο. Το πλοίο μας δείχνει την ισχύ μας».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε: «δεν θα αφήσουμε σε κανένα ληστή να εκμεταλλευτεί τα συμφέροντα μας στην περιοχή».

Σύμφωνα με το Dailysabah.com ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε: «Δεν θα δεχθούμε προσπάθειες αρπαγής των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο μέσω του αποκλεισμού της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τούρκος Πρόεδρος είπε, σύμφωνα με τη Yeni Safak, ότι η εξάρτηση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από το εξωτερικό έχει περιοριστεί στο 35% (από 80%).

Κυπριακή ΝAVTEX για το Οικόπεδο 10

Τη NAVTEX, με την οποία δεσμεύουν την περιοχή, στην οποία – από τις 10 Νοεμβρίου έως και 25 Φεβρουαρίου – ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός EXXON MOBIL σε συνεργασία με την Qatar Petroleum θα ξεκινήσει την πρώτη γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, εξέδωσαν οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τη NAVTEX 364/18 από τις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι προγραμματισμένες εργασίες για την προετοιμασία της γεώτρησης και ως εκ τούτου καλούνται όλα τα πλοία που πλέουν στην περιοχή να επιδεικνύουν την ανάλογη προσοχή όταν πλησιάζουν στο συγκεκριμένο σημείο.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.