Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εξαιτίας ενός σεισμού να δημιουργηθεί ένα μεγάλο τσουνάμι στο Αιγαίο ή στην Μεσόγειο.
Στην Κοζάνη είναι συγκεντρωμένα από χθες τα βλέμματα των φορέων της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, με αφορμή την διοργάνωση του 5oυ Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτικής Προστασίας “Safe Kozani 2018” που ολοκληρώνει τις εργασίες του στις 3 Νοεμβρίου 2018.
Θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά 135 εργασίες, προφορικές και πόστερ που προέρχονται από 300 συγγραφείς, ειδικούς επιστήμονες σε θέματα περιβαλλοντικών καταστροφών, φυσικών καταστροφών, από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες, σε θέματα διαχείρισης αυτών των φαινομένων, από συνεργάτες σε ερευνητικά ινστιτούτα και οργανισμούς, όπως ο ΟΑΣΠ, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς και καθηγητές από Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια που “θεραπεύουν” αντικείμενα διαχείρισης κρίσεων από φυσικά φαινόμενα. Επίσης, συμμετέχουν επιστήμονες από οργανισμούς πολιτικής προστασίας όπως η Ιταλία, η Κύπρος, η Βραζιλία, η Ταιβάν, η Βουλγαρία και η Γαλλία.
Δεν διαθέτουμε κουλτούρα πρόληψης στην Ελλάδα
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του “Συστήματος Τσουνάμι” της ΟΥΝΕΣΚΟ, εξέφρασε την ικανοποίησή του που στην σχεδιαζόμενη αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνονται, σε ευρεία κλίμακα, συστήματα νέας τεχνολογίας, για την πρόληψη και την έγκαιρη προειδοποίηση των καταστροφικών φαινομένων. Κτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου γιατί “δεν διαθέτουμε κουλτούρα πρόληψης στην Ελλάδα κάτι, για παράδειγμα, που δεν συναντάς καμία περίπτωση στην Ιαπωνική κοινωνία. Βρισκόμαστε στο αντίθετο άκρο”, συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Θα ‘ρθει η ώρα που θα κλάψει η χώρα μας από το τσουνάμι
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εξαιτίας ενός σεισμού να δημιουργηθεί ένα μεγάλο τσουνάμι στο Αιγαίο ή στην Μεσόγειο και αυτό δε θα αφορά μόνο την χώρα μας αλλά και πολλές άλλες της Μεσογείου. “Πολλοί γελάνε αλλά θα ‘ρθει η ώρα που θα κλάψει η χώρα από το τσουνάμι”, δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και ανέφερε την περίπτωση του σεισμού της Κω που δημιουργήθηκε τσουνάμι που έφτασε στο 1,5 μέτρο ύψος στις περιοχές του λιμανιού και εάν αντί για νύκτα συνέβαινε ημέρα θα θρηνούσαμε θύματα. Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ της Unesco, το τσουνάμι είναι επικίνδυνο από το μισό μέτρο.
Τέλος, παρουσίασε το δίκτυο των παλιρροιογράφων που έχουν εγκατασταθεί σε πολλά σημεία του Αιγαίου τα αποτελέσματα των οποίων φθάνουν στο Αστεροσκοπείο και μετά από επεξεργασία, που δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά, “έχουμε αποτέλεσμα για την τοποθεσία όπου εκδηλώνεται παλιρροϊκό κύμα”. Με τα συστήματα του γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι συνδεδεμένες 17 χώρες, εκ των οποίων οι 12 είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.