Καθαρή νίκη για τον ακροδεξιό Μπολσονάρο στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας

Καθαρή νίκη για τον ακροδεξιό Μπολσονάρο στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας

Καθαρή νίκη, εξασφαλίζοντας το 55,2% των ψήφων, έναντι 44,8% του κεντροαριστερού υποψηφίου Φερνάντου Αντάτζι,  πέτυχε ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρο, όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) της Βραζιλίας.

«Θα αλλάξουμε μαζί το πεπρωμένο της Βραζιλίας», ήταν το πρώτο μήνυμα του νεοεκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο, που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής μέσω Facebook, μετά νίκη του και στο 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον λαϊκισμό της αριστεράς», πρόσθεσε, σε πολεμικό τόνο, ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, μετά τη νίκη του επί του κεντροαριστερού αντιπάλου του, του Φερνάντου Αντάτζι.

Λίγο αργότερα, ο Μπολσονάρο υποσχέθηκε σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ότι η κυβέρνησή του θα «υπερασπιστεί το Σύνταγμα, τη δημοκρατία, την ελευθερία».

«Αυτή δεν είναι ούτε η υπόσχεση ενός κόμματος, ούτε μια κενή υπόσχεση ενός άνδρα, είναι ένας όρκος ενώπιον του θεού», πρόσθεσε ο Μπολσονάρο, που εκλεγόταν στη Βουλή της Βραζιλίας επί 27 χρόνια με τα χρώματα της άκρας δεξιάς και δηλώνει ανοικτά νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-85).

Συγχαρητήρια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε το βράδυ της Κυριακής στον υποψήφιο της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου για να τον συγχαρεί μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες στη Βραζιλία, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Τραμπ τηλεφώνησε το βράδυ στον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρο για να τον συγχαρεί, όπως και τον λαό της Βραζιλίας, για τις σημερινές (σ.σ. χθεσινές) εκλογές», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να «εργαστούν πλάι-πλάι για να βελτιωθούν οι ζωές των πολιτών των ΗΠΑ και της Βραζιλίας» καθώς και να διαδραματίσουν «ηγετικό ρόλο» στην αμερικανική ήπειρο, προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.