Τις δικές του προσωπικές εμπειρίες από τις φονικές πυρκαγιές μοιράστηκε ο Σάκης Ρουβάς.
Ο Σάκης Ρουβάς κατοικεί περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια στο Νέο Βουτζά. Έχουν περάσει τρεις μήνες από την πύρινη λαίλαπα που άφησε πίσω της 99 θύματα και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Μπορεί να μην υπάρχει πια κινητοποίηση στα social media, αλλά τα καμένα σπίτια και το μαύρο τοπίο παραμένουν. Ο Σάκης Ρουβάς μιλά για αυτό στην Σόνια Καζόνι και στο περιοδικό People και η επόμενη μέρα τον προβληματίζει: «Θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί η περιοχή. Το γεγονός ότι έχουν μαζευτεί σε ένα ταμείο κάποια χρήματα δεν σημαίνει πως έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις σε όλο τον κόσμο.
Ακόμα κι όταν συμβεί αυτό, πόσο εύκολο είναι να ξαναχτίσεις ένα σπίτι από την αρχή; Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Θα πάρει πολύ καιρό για να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά. Ήταν μια μεγάλη καταστροφή με τραγικές συνέπειες. Μέχρι πριν από λίγο καιρό έβλεπες παντού μαύρο. Τελευταία όμως είναι σαν να στέλνει η ίδια η φύση ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας. Μέσα σε ένα γκρίζο τοπίο από καμένα δέντρα, έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται το έδαφος, το οποίο είναι κατάφυτο από άγρια κυκλάμινα. Οι σκίνοι –που είναι πολύ ανθεκτικοί–, ενώ είχαν καεί μέχρι τη ρίζα, τώρα πρασινίζουν και βλέπεις βλαστάρια…».
Η οικογένειά του έζησε αγωνιώδεις στιγμές την ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς, στις 23 Ιουλίου, όπως όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. «Στο σπίτι μας ήταν ο μικρός μας γιος, ο Απόλλωνας, μαζί με παππούδες, γιαγιάδες και τον αδελφό μου. Η υπόλοιπη οικογένεια ήταν μαζί μου στην Κέρκυρα, καθώς την προηγούμενη από το συμβάν βραδιά είχα μια συναυλία εκεί. Ήταν πολύ δύσκολες ώρες… Μας συγκλόνισε όλο αυτό που συνέβη και άφησε πίσω του τόσα θύματα».
Σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει την αναγνωρισιμότητα και τη δημοφιλία του ώστε, ως κάτοικος της περιοχής, να κινητοποιήσει κι αυτός με τη σειρά του τις διαδικασίες, τώρα που οι στάχτες έχουν καθίσει αλλά οι ζημιές δεν έχουν αποκατασταθεί; «Η ουσία, όπως λες, είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές. Σ’ αυτό δυστυχώς εμπλέκεται κυρίως ο κρατικός μηχανισμός. Δεν πρόκειται για κάποια ιδιωτική πρωτοβουλία που μπορούμε να πούμε “’πάμε, παιδιά, να κάνουμε μια αναδάσωση”.
Πρόκειται για ιδιοκτησίες: κτήματα ανθρώπων, σπίτια ανθρώπων… Είναι αρκετά πολύπλοκο το θέμα. Η τοπική κοινότητα κινητοποιήθηκε έντονα και άμεσα για να μπορέσει να καλύψει τις πρώτες ανάγκες, και ήταν πολύ μεγάλη και αξιοθαύμαστη η ευαισθητοποίηση του κόσμου που έσπευσε να βοηθήσει. Ίσως χρειαστεί σε δεύτερο χρόνο να ανακινήσουμε το θέμα, όταν η φωτιά θα έχει ξεχαστεί από τα Μέσα ενώ τα προβλήματα θα έχουν παραμείνει, για να είναι ουσιαστική η παρέμβαση».