Τυφώνας εξαφάνισε νησί της Χαβάης – Πλήγμα για την άγρια ζωή της περιοχής

Τυφώνας εξαφάνισε νησί της Χαβάης - Πλήγμα για την άγρια ζωή της περιοχής

Ο τυφώνας Walaka κατέστρεψε το Ανατολικό Νησί, όπου έβρισκαν καταφύγιο πολλά είδη άγριας ζωής που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Τα εδάφη στα οποία δημιουργούσαν τις φωλιές τους οι υπό εξαφάνιση πράσινες θαλάσσιες χελώνες, αλλά και οι χώροι όπου φώλιαζαν πολλές φώκιες βρίσκονται πλέον κάτω από την επιφάνεια του νερού, ως αποτέλεσμα της καταστροφής που υπέστη το Ανατολικό Νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό από τον τυφώνα Walaka.

Το Ανατολικό Νησί είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Υφάλων της Γαλλικής Φρεγάτας και βρίσκεται περίπου 800 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χονολουλού.

Παρότι ο τυφώνας Walaka δεν έλαβε τη δημοσιότητα άλλων τυφώνων, επρόκειτο για έναν από τους ισχυρότερους καταγεγραμμένους τυφώνες που έχουν πλήξει τον Ειρηνικό, σύμφωνα με το ABC.

Επτά ερευνητές άγριας ζωής χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα νησιά καθώς πλησίαζε ο τυφώνας.

Η άγρια πανίδα των νησιών, που σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της εξαφάνισης, αναμένεται να υποστεί μεγάλο πλήγμα από τις συνέπειες του τυφώνα, καθώς το Ανατολικό Νησί βρίσκεται πλέον στο σύνολό του κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το γειτονικό του Νησί Τερν, έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Τσιπ Φλέτσερ  του Πανεπιστημίου της Χαβάης τόνισε ότι η πράσινη χελώνα βασιζόταν στο Ανατολικό Νησί ως περιβάλλον για να φωλιάζει.

«Περίπου το 96% χρησιμοποιούν τα κοραλλιογενή νησιά και οι μισές από αυτές χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο νησί», σημειώνει ο καθηγητής.

Ομάδα επιστημόνων αναμένεται να καταγράψει σε αναφορά το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η άγρια ζωή της περιοχής, προκειμένου οι αρχές να αναπτύξουν ένα σχέδιο δράσης.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.