Τι γράφει στην επιστολή παραίτησης ο Κοτζιάς -Τα «καρφιά» για τον Καμμένο

Τι γράφει στην επιστολή παραίτησης ο Κοτζιάς -Τα «καρφιά» για τον Καμμένο

«Καρφιά» για τον Πάνο Καμμένο και τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Αμυνας στις ΗΠΑ περιλαμβάνει η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνους».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε προκαλέσει το Μέγαρο Μαξίμου να δώσει στη δημοσιότητα την εννιασέλιδη επιστολή του, έπειτα από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που χαρακτήριζαν ακατανόητη την απόφασή του να παραιτηθεί. Ομως, ο Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δημοσιοποιήσει την επιστολή, που φέρει την επισήμανση «αυστηρώς προσωπικόν».

Στην επιστολή του, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Κοτζιάς διευκρινίζει ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση είναι πολιτικοί και όχι προσωπικοί. Σημειώνεται ότι κυβερνητικά στελέχη αυτή την εβδομάδα με διαδοχικές δηλώσεις επέμεναν ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε για λόγους που δεν είναι πολιτικοί.

Ο κ. Κοτζιάς στην επιστολή του κάνει έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών και της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που άσκησε, ενώ σημαντικό μέρος της καταλαμβάνει η συμφωνία των Πρεσπών και η γεωστρατηγική πολιτική που ασκήθηκε στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

«Καρφιά» για Καμμένο

Ομως, στην επιστολή- σύμφωνα με το «Εθνος»- υπάρχουν και αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου και του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

«Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και δεν μπορούν να υπάρχουν αυτονομήσεις και διπλές γραμμές, ειδικά σε πολύ σημαντικά εθνικά θέματα», φέρεται να σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.

Οι δηλώσεις του κ. Καμμένου περί «βαλκανικής συμμαχίας» φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς ο πρώην υπουργός φέρεται να θεωρεί ότι «έθεσαν σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της χώρας», ενώ «οι προτάσεις οφείλουν να προέρχονται είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τον υπουργό Εξωτερικών. Οτιδήποτε άλλο είναι εθνικά επικίνδυνο για την περιοχή».

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι «ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και ειδικά από τον υπουργό Αμυνας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Διαφορετικά, στέλνει λάθος μηνύματα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο και επικίνδυνο γεωστρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή. Και πρέπει να υπάρχει σταθερότητα σε αυτή την πολιτική».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι το υπουργείο Αμυνας είναι αυτό που εφαρμόζει τη γεωστρατηγική πολιτική και όχι αυτό που τη χαράσσει. Η στρατηγική που προτάθηκε από τον κ. Καμμένο στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζιμ Μάτις, δεν ήταν η πρέπουσα, σημειώνει, ενώ φέρεται να έχει πλήρη γνώση του σχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Αμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Κοτζιάς σκόπευε να υποβάλει γραπτή παραίτηση την Πέμπτη, όμως οι δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και όποιος νιώθει δυσφορία να κατέβει» επιτάχυναν τις εξελίξεις. «Αν ήταν οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της κυβέρνησης δεν θα είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο κ. Τζανακόπουλος είναι ο μηχανοδηγός της κυβέρνησης και- όπως φάνηκε- υπάρχουν ορισμένοι που κατεβαίνουν από το τρένο και δεν είναι κολλημένοι στις καρέκλες», αναφέρουν στην εφημερίδα πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο της παραίτησης.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου που αναμένεται να καταθέσει ο κ. Κοτζιάς για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων, στο στόχαστρο- σύμφωνα με το δημοσίευμα- αναμένεται να μπουν το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης που φέρεται να διαχειρίζεται κονδύλι ύψους 2 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Αμυνας. Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του ΥΠΕΞ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι «είναι το μόνο υπουργείο και η μόνη κυβέρνηση που έχουν περάσει τα κονδύλια από τη Βουλή. Είναι ισοσκελισμένα και σε γνώση όλων των αντιπροέδρων και κατ’ επέκταση των αρχηγών των κομμάτων».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.