Κρίση στα Σκόπια – Αποχώρησε από τη συζήτηση από τη συμφωνία των Πρεσπών η αντιπολίτευση

Σποτ-πρόκληση από τα Σκόπια: «Μακεδονική γλώσσα, κουλτούρα και παράδοση» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι προβλέπεται για τη συνέχεια της διαδικασίας.

Την αποχώρησή τους από τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που προβλέπεται στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανακοίνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, VMRO-DPMNE.

Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας αναφέρει πως «δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία απορρίφθηκε από τον λαό με δημοψήφισμα» και πως οι βουλευτές της θα καταψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές. Καλούν επίσης τους βουλευτές της πλειοψηφίας να μην προχωρήσουν στην ψηφοφορία.

Το VMRO είχε δείξει τις προθέσεις του από χθες άλλωστε όταν αποφάσισαν να μην τοποθετηθούν στο κοινοβούλιο ως αντίδραση στην κίνηση του προέδρου Ταλάτ Τζαφέρη να μην επιτρέψει στον επικεφαλής του κόμματος, Κριστιάν Μιτσκόσκι να μιλήσει ενώπιον του κοινοβούλιο, καθώς δεν είναι μέλος του.

Πάντως, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση δεν αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη ψηφοφορία πριν την Παρασκευή.

Προκειμένου να περάσει από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, η πρόταση για την συνταγματική μεταρρύθμιση, απαιτούνται διευρυμένη πλειοψηφία 80 βουλευτών από τους 120 του σκοπιανού κοινοβουλίου. Ο κυβερνών συνασπισμός υπό τον Ζόραν Ζάεφ έχει 69 βουλευτές.

Παράλληλα, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι απάντησε στην επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που καλούσε το κόμμα του να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για το όνομα.

Ο πρόεδρος του VMRO κάνει λόγο για μία απαράδεκτη συμφωνία για το κόμμα του και για την πλειοψηφία των πολιτών, όπως καταγράφηκε στο δημοψήφισμα. Ευχαριστεί τον Γουές Μίτσελ, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, για την υποστήριξη προς τη χώρα του και ελπίζει ότι σύντομα η ΠΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. «ως ένα περήφανο και αξιοπρεπές κράτος και όχι ως μία ταπεινωμένη χώρα».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.