Έχει γίνει κοινωνικό πρόβλημα.
Σε ηράκλειο άθλο έχει μετατραπεί η αναζήτηση σπιτιού για ενοικίαση, με τη φράση “κάθε χρόνο και χειρότερα” να είναι η μόνιμη επωδός όσων ψάχνουν στέγη. Πρόκειται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για κοινωνικό πρόβλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη και εντείνεται συνεχώς.
Μπορεί η στροφή στη βραχυπρόθεσμη μίσθωση, μέσω ιστοσελίδων τύπου Airbnb, να αύξησε τα έσοδα για ορισμένους ιδιοκτήτες, έχει όμως, φέρει σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες που ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες, όπως φοιτητές και χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι και αδυνατούν να βρουν σπίτι σε προσιτή τιμή.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη μηχανή αναζήτησης Google το λήμμα “δεν βρίσκω σπίτι να νοικιάσω” είναι από τα πλέον δημοφιλή.
“Όσοι ψάχνουν για σπίτι βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιέξοδο. Οι ιδιοκτήτες στρέφονται μαζικά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με αποτέλεσμα τα παραδοσιακά μισθωτήρια να είναι είδος υπό εξαφάνιση. Και δεν λείπουν οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που αυθαίρετα ζητούν αύξηση ενοικίου ή χρησιμοποιούν ακόμη και το όπλο της έξωσης. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και εκτός του τουριστικού κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς σε περιοχές όπως η Κυψέλη και το Περιστέρι, στη Δυτική Αττική, η έλλειψη κατοικιών προς ενοικίαση είναι αισθητή.
Θα ήταν αναγκαίο να ληφθούν μέτρα νομοθετικού περιεχομένου, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν ως μοχλό εξασφάλισης υψηλότερων ενοικίων το Airbnb” τονίζει στο Έθνος ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών και δικηγόρος Άγγελος Σκιαδάς.
Για παράδειγμα, διαμερίσματα τρίτου και τέταρτου ορόφου πολυκατοικίας σε καλή περιοχή του Αμαρουσίου ενοικιάστηκαν χωρίς το κτίριο να διαθέτει κοινόχρηστο ρεύμα λόγω συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών.