«Καρφί» Τσίπρα για Καμμένο: «Να μιλάμε όταν πρέπει να μιλήσουμε»

«Καρφί» Τσίπρα για Καμμένο: «Να μιλάμε όταν πρέπει να μιλήσουμε»

Ειδήσεις έβγαλε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Μηνύματα εντός και εκτός κυβέρνησης έστειλε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η «τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω» και σημείωσε πως ήρθε η ώρα «να δρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας και της μεγάλης προσπάθειάς μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια της λιτότητας».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός έστειλε – εμμέσως πλην σαφώς – μήνυμα στον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο.

«Καλό είναι, όλοι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτόν τον τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να μιλάμε λιγότερο. Και κυρίως να μιλάμε όταν πρέπει να μιλήσουμε, όχι όταν δεν πρέπει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τοποθέτηση Καμμένου περί «βαλκανικού τόξου».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας πως «έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής και τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει ξέμεινε από επιχειρήματα». Σχολίασε ακόμα πως «θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της θητεία» και κανένας «μπορεί να την εμποδίσει». Σήκωσε μάλιστα το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Αν ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να την εμποδίσει (σ.σ. την Κυβέρνηση), ο τρόπος είναι ένας. Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του ελληνικού λαού. Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Έστειλε ακόμα μήνυμα στα Σκόπια σημειώνοντας πως «αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει».

Περικοπή των συντάξεων

Κατηγόρησε, επίσης, την αντιπολίτευση ότι επιμένει «στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές. Θα διαψευστούν εκ νέου. Και πάλι παταγωδώς. Γατί η Ελλάδα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, η οικονομία αναπτύσσεται ξανά, το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται, οι βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «όλα αυτά είναι φανερά και στους ξένους επενδυτές».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η Ελλάδα επανήλθε στη κανονικότητα» και συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση αύριο καταθέτει για πρώτη φορά το δικό της σχέδιο προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Μήνυμα στα Σκόπια: «Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις»

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στα Σκόπια λέγοντας πως «αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει».

«Διότι», συνέχισε «αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως «η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έχει μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Που έχει αναβαθμίσει το ρόλο της στη περιοχή, μαζί με τη Κύπρο, ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης σταθερότητας και ασφάλειας. Όχι ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα προωθεί σχήματα συνεργασίας και συναναπτυξης βασισμένα στις σχέσεις καλής γειτονιάς, που δίνουν το μήνυμα ότι το διεθνές δίκαιο είναι το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να έχει μέλλον η περιοχή μας. Η Ελλάδα επιδιώκει και έχει πετύχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου μας. Δεν αναζητά όμως προστάτες. Η Ελλάδα προωθεί την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων της και την ανάγκη συμμόρφωσής τους με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αναγνωρίζοντας τη σημασία που εχει για το μέλλον της Ευρώπης και όλης της περιοχής. Και για αυτό επιλέγει να βρίσκει αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στη βάση της ειρηνικής επίλυσης διαφόρων. Και επιλέγει να είναι μέρος της λύσης και οχι του προβλήματος στη περιοχή μας».

Οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες

Ο κ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα του για τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αφού όπως είπε «Έχουμε ήδη βάλει μπρος, τις πρώτες αναγκαίες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν άμεσα τη ζωή εκατομμυρίων συμπολιτών μας».

«Τις ανακοίνωσα πριν ένα μήνα στη ΔΕΘ και πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της νομοθέτησης τους μέχρι τέλος του έτους», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ εως και 50% για τους πολλούς στα επόμενα δύο έτη.

Τη γενναία μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και επιστημόνων.

Την επιδότηση ενοικίου για αυτούς που δυσκολεύονται.

Την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς.

Την κατάργηση του τέλους Επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και Κοινωνικές Επιχειρήσεις Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς».

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε πως αυτά είναι τα πρώτα μέτρα μιας μεγάλης διαδρομής που ανοίγεται για τη χώρα.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.