Πολλά παιδιά, μέχρι την ηλικία των έξι, μπορεί να έχουν μικρά νυχτερινά ατυχήματα. Αυτό, όμως, σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, δεν θα έπρεπε να σας ανησυχεί. Ίσα ίσα, οι ειδικοί σας συστήνουν να αποενοχοποιηθείτε.
Όταν ένα παιδί «βρέχει το κρεβάτι» του, είναι θέμα ορμονών! Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια που, σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο Dr. Heather Wittenberg, αποενοχοποιεί γονείς και παιδιά. «Υπάρχει μια βιολογική διαδικασία, μοναδική για κάθε παιδί, που αφυπνίζει την ορμόνη για την νυχτερινή ενούρηση. Κι αυτό δεν διορθώνεται με εκπαίδευση».
Η ορμόνη των παιδιών που τους «συνιστά» να μη βρέχουν το κρεβάτι τους ονομάζεται ADH (antidiuretic hormone) και οι παιδικοί οργανισμοί δεν την αποκτούν σε συγκεκριμένη ηλικία. «Συμβαίνει όταν συμβαίνει», λέει η Dr. Heather . «Όταν ο εγκέφαλος του παιδιού αποφασίσει να δημιουργήσει αυτή την ορμόνη και να βοηθήσει τον εγκέφαλο να ωριμάσει, είναι σαν να ανάβει ένας διακόπτης! Αλλά πριν συμβεί αυτό, το να βρέχουν το κρεβάτι τους τη νύχτα είναι αναπόφευκτο.»
Όταν ένα παιδί βρέχει το κρεβάτι του, δεν είναι λάθος κανενός! «”Είναι μεγάλο το ποσοστό των μαμάδων που έχουν ενοχές γι’ αυτό το θέμα.» λέει η Dr. Heather. «Υπάρχει η αίσθηση πως είναι “κακό σημάδι” για τη μελλοντική πορεία του παιδιού και κάποιες μαμάδες νιώθουν πως έχουν κάνει κάτι λάθος.». Δεν κάνετε κάτι λάθος. Αποενοχοποιηθείτε και μην το μεγαλοποιείτε άλλο. Κάθε παιδί έχει τους δικούς του βιολογικούς χρόνους και θα αναπτυχθεί όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή. Προσπαθήστε να μην νιώθετε ενοχές και μην βιάζεστε, γιατί τα παιδιά το αντιλαμβάνονται κι αισθάνονται ντροπή.
Τρόποι αντιμετώπισης
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες τεχνικές για να περιορίσετε το συγκεκριμένο φαινόμενο και να βοηθήσετε το παιδί σας να μην βρέχει το κρεβάτι του.
Μειώστε το νερό πριν τον ύπνο
Για να αποφευχθεί η «υπερφόρτωση» της κύστης των παιδιών το βράδυ, είναι σημαντικό να ελέγχετε την ποσότητα υγρού που πίνουν αργά το απόγευμα και αμέσως πριν από τον ύπνο. Προσπαθήστε να καλύψετε τις ανάγκες τους για υγρά μέσα στη μέρα και μειώστε όσο πλησιάζει το βράδυ. Κάντε το ρουτίνα και παρακολουθήστε τα αποτελέσματα.
Αποφύγετε τροφές που «ερεθίζουν» την ουροδόχο κύστη
Υπάρχουν ορισμένοι τύποι τροφών που μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα να προκαλούνται «ατυχήματα» κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι πολύ όξινα όπως οι χυμοί φρούτων που περιέχουν λεμόνι, πορτοκάλι, ανανά ή μήλο. Επίσης, αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα ή το γιαούρτι, επειδή προκαλούν μεγαλύτερη υπνηλία. Αποφύγετε, τέλος, την καυτή σοκολάτα, το τσάι ή οποιαδήποτε ανθρακούχα ποτά που περιέχουν πολλή ζάχαρη ή καφεΐνη.
Διπλασιάστε το μαγνήσιο
Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν από νυχτερινή ενούρηση επειδή δεν έχουν μαγνήσιο στη διατροφή τους. Η έλλειψη μαγνησίου καθιστά το νευρικό σύστημα λιγότερο ευαίσθητο, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει το παιδί πότε πρέπει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Ενσωματώστε στη διατροφή του τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο όπως σουσάμι, μπανάνες, σολομό και όσπρια.
Καθιερώστε το «διάλειμμα για τουαλέτα» στη μέση της νύχτας
Τα παιδιά κουράζονται πολύ μέσα στη μέρα και το βράδυ κοιμούνται βαριά. Έτσι, δυσκολεύονται κάποιες φορές να ξυπνήσουν όταν η κύστη τους είναι γεμάτη. Η ιδέα είναι να τα ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας και να διακόψετε τον ύπνο τους με σκοπό να τα πάτε μέχρι το μπάνιο. Με αυτό τον τρόπο, συνηθίζουν, σταδιακά, να ξυπνούν το βράδυ και να πηγαίνουν στην τουαλέτα μόνα τους.
Μιλήστε μαζί τους
Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο μην τα μαλώσετε. Συζητήστε μαζί τους για το πώς αισθάνονται και για το πώς περνούν τη μέρα τους. Μια μεγάλη αλλαγή ή μια αγχωτική κατάσταση, θα μπορούσε να είναι η αιτία του προβλήματος. Στηρίξτε τα και μην τα κάνετε να ντρέπονται.
Δώστε τους κίνητρα να είναι υπεύθυνα
Είναι σημαντικό να παρακινήσετε τα παιδιά σας να είναι υπεύθυνα και ανεξάρτητα σε κάποιο βαθμό. Εάν βρέξουν το κρεβάτι μια νύχτα, αντί να σας κοιτάζουν να αλλάζετε τα σεντόνια τους και να νιώθουν ντροπή και ενοχές, ζητήσετε τους να σας βοηθήσουν. Μπορούν, για παράδειγμα, να βάλουν τα βρεγμένα ρούχα στο πλυντήριο και να επιλέξουν καθαρά σεντόνια για το κρεβάτι τους.
Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας
Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, το να βρέχει ένα παιδί το κρεβάτι του είναι απολύτως φυσιολογικό. Όταν, όμως, τα πράγματα δεν φαίνεται να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Πότε να απευθυνθείτε στον ειδικό:
Το παιδί σας έχει συνεχή «ατυχήματα», τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, και είναι πάνω από 5 ετών.
Βρέχει συχνά το κρεβάτι του τη νύχτα ενώ είναι πάνω από 7 ετών.
Ενώ έχει σταματήσει να βρέχει το κρεβάτι του, ξαναρχίσει ξαφνικά αυτή τη συνήθεια ενώ είναι πάνω από 5 ετών.
Πηγή: mama365.gr