Αρχίζουν τα όργανα! Η Τουρκία στέλνει τον «Πορθητή» για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Αρχίζουν τα όργανα! Η Τουρκία στέλνει τον «Πορθητή» για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Στο τέλος αυτού του μήνα το γεωτρύπανο "Πορθητής" της Τουρκίας θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Η δήλωση του Τούρκου Υπουργού μεταδίδεται από το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.

Με σκοπό να εκφοβίζει τους ενεργειακούς κολοσσούς που έχουν πάει στην περιοχή και έχουν συμφωνίες με την κυπριακή κυβέρνηση, η Άγκυρα κλιμακώνει τις απειλές της και τις προκλήσεις της με στόχο να μπει στη μοιρασιά των υδρογονανθράκων.

Οι πρόσφατες απειλές του Τούρκου προέδρου, ότι δεν θα τολμήσει καμιά χώρα και καμιά πολυεθνική εταιρεία να κάνει γεωτρήσεις χωρίς την άδεια της Τουρκίας απαντήθηκε καταλλήλως μετά τη συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ExxonMobil, o οποίος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 μέχρι το τέλος του έτους.

Εξέφρασε το ενδιαφέρον του και για το επίμαχο οικόπεδο 7 για το οποίο η Τουρκία έχει εξεγερθεί, όμως, άφησε και μια αιχμή που μπορεί να είναι ανησυχητική. Δηλαδή, είπε ότι τα προβλήματα πρέπει να τα λύσουν τα κράτη μεταξύ τους, κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στην περιοχή περιμένουν ειρήνη και όχι πολεμικές ενέργειες μετά από διαπραγμάτευση των κυβερνήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε απειλές κατά της πρόσκλησης των Ελληνοκυπρίων σε εταιρείες για το «οικόπεδο 7» νοτίως της Κύπρου.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.