Δημοψήφισμα για τους γάμους ομοφυλόφιλων στη Ρουμανία

Δημοψήφισμα για τους γάμους ομοφυλόφιλων στη Ρουμανία

Η Ρουμανία προσέρχεται σήμερα και αύριο στις κάλπες για να αποφασίσει αν θα απαγορευτεί ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη χώρα.

Οι Ρουμάνοι καλούνται να ψηφίσουν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου αν θα περιλάβουν στο Σύνταγμα της χώρας τους την απαγόρευση του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος που υποστηρίζεται από την αριστερά, η οποία βρίσκεται στην εξουσία και βλέπει σ’ αυτό μια ευκαιρία για να ξεχαστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Οι 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι της χώρας μπορούν από σήμερα μέχρι αύριο, Κυριακή, το βράδυ να εγκρίνουν μια αλλαγή στον ορισμό του γάμου ώστε μόνον «ένας άνδρας και μια γυναίκα» να μπορούν να ενώνονται με τα δεσμά του και όχι πλέον οι «σύζυγοι», όπως προβλέπει σήμερα ο θεμελιώδης νόμος.

Η σοσιαλδημοκρατική πλειοψηφία (PSD) αποφάσισε να αφήσει τα εκλογικά τμήματα ανοικτά δύο ημέρες για την ψηφοφορία, ελπίζοντας να γεμίσουν ψηφοφόρους: η συμμετοχή πρέπει να φθάσει το όριο του 30% των εγγεγραμμένων για να επικυρωθεί το δημοψήφισμα.

Καθώς οι αντίπαλοι της ψηφοφορίας έχουν στοιχηματίσει στο μποϊκοτάζ, η νίκη του «ναι» είναι εξασφαλισμένη, με επίδοση που μπορεί να φθάσει και το 90% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CURS που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή.

Μια χαμηλή συμμετοχή θα θεωρούνταν αποτυχία για τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι τάχθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο πλευρό των ιεραρχών της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας. Το δημοψήφισμα είναι αποτέλεσμα μιας «πρωτοβουλίας πολιτών» που πρόσκειται στην Εκκλησία και παρουσίασε τρία εκατομμύρια υπογραφές για τη διεξαγωγή του.

«Η ορθόδοξη παιδεία μου, η παραδοσιακή παιδεία μου, με κάνουν να λέω ‘ναι’, έτσι βλέπω τη συνέχεια αυτού του λαού», δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του PSD Λίβιου Ντράγκνεα.

Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας εγκωμιάσθηκαν οι αξίες της οικογένειας και εκφωνήθηκαν ομοφοβικοί λόγοι, το PSD υπολογίζει να κινητοποιήσει την αγροτική και συντηρητική Ρουμανία, την καρδιά του εκλογικού του σώματος.

Το κόμμα επέστρεψε στην εξουσία το 2016 και κατηγορείται ότι θέλει να εξασθενήσει τη μάχη εναντίον της διαφθοράς και να ελέγξει τη δικαιοσύνη η οποία έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος αριθμού αιρετών αξιωματούχων του.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αναμένονται τη Δευτέρα και την ίδια ημέρα ο Λίβιου Ντράγκνεα οφείλει να εμφανισθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για τη δίκη του σε δεύτερο βαθμό για μια υπόθεση εικονικών θέσεων εργασίας που του κόστισε πρωτοδίκως μια καταδίκη σε τριάμισι χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.