Για μια ακόμα φορά οι Αυστραλοί αναδείχθηκαν ο πιο ευτυχισμένος λαός του κόσμου σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ.
Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη μετράει 11 αντικειμενικά, αλλά και υποκειμενικά, κριτήρια για να διαπιστώσει το επίπεδο ανάπτυξης, ευημερίας και προσωπικής ικανοποίησης στα 36 κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.
Μεταξύ των κριτηρίων είναι το εισόδημα, η περιουσία, η συμμετοχή στις πολιτικές αποφάσεις, η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική συνοχή, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, ακόμα και η γενικότερη ικανοποίηση από τη ζωή.
Όπως θα περίμενε κανείς, οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, από την οποία όμως απουσιάζουν εντελώς οι ασιατικές χώρες -η Ιαπωνία βρίσκεται στην 20ή θέση- ενώ η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος, στην 34η θέση, σχεδόν μαζί με τη Ρωσία και πάνω μόνο από το Μεξικό και την Τουρκία.
Η Ελλάδα, μάλιστα, είναι τελευταία στον δείκτη ικανοποίησης από τη ζωή. Ωστόσο η Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, έχει πολύ καλές επιδόσεις στην κάλυψη υγείας (θεωρητικά, θα συμπληρώναμε εμείς) και στην ποιότητα του περιβάλλοντος (ομοίως).
Ας δούμε την πρώτη δεκάδα.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η καλύτερη χώρα στον κόσμο να ζει κανείς πετυχαίνει κορυφαίες επιδόσεις στην κλίμακα του ΟΟΣΑ στην ποιότητα του περιβάλλοντος, τις υπηρεσίες υγείας, την κατοικία, την ασφάλεια, την εργασία, το εισόδημα, την εκπαίδευση (ανώτατη και τεχνική) και τη γενικότερη ευημερία. Ο μόνος τομέας που η Αυστραλία δεν είναι στην κορυφή -αλλά βρίσκεται ψηλά- είναι η ισορροπία ζωής-εργασίας.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Η δεύτερη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο πετυχαίνει τον καλύτερο μέσο όρο και στις 11 κατηγορίες τις οποίες ο ΟΟΣΑ θεωρεί σημαντικές και απαραίτητες για μια καλή ζωή.
ΣΟΥΗΔΙΑ
Στην πρώτη θέση στον κόσμο στην ποιότητα του περιβάλλοντος και στους υπόλοιπους τομείς κοινωνικής προστασίας και εργασίας, δεν τα πάει και τόσο καλά στην προσωπική ασφάλεια.
ΔΑΝΙΑ
Οι Δανοί έχουν την καλύτερη ισορροπία ζωής-εργασίας και είναι πρώτοι στον κόσμο στον τρόπο που αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους σχέσεις. Το εξαιρετικό κοινωνικό «δίχτυ προστασίας» προς τους μη έχοντες βοηθά επίσης.
ΚΑΝΑΔΑΣ
Άλλη μια χώρα στην οποία όλοι οι δείκτες του ΟΟΣΑ βρίσκονται σημαντικά πάνω από το μέσο όρο. Χαμηλή ανεργία, υψηλό εισόδημα, προσωπική ασφάλεια, κοινωνικές παροχές, το μόνο χαμηλό σκορ είναι στην ισορροπία ζωής-εργασίας.
ΕΛΒΕΤΙΑ
Οι Ελβετοί είναι πολύ ευχαριστημένοι από τη ζωή τους και αυτό φαίνεται από τον υψηλό υποκειμενικό δείκτη ευημερίας – το πώς, δηλαδή, οι ίδιοι οι πολίτες κρίνουν την ποιότητα ζωής τους. Εξαιρετικές επιδόσεις, επίσης, στην εργασία και το εισόδημα.
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Οι Αμερικανοί απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες, μάλιστα έχουν τις κορυφαίες θέσεις στην ποιότητα κατοικίας, το εισόδημα και τον πλούτο, «σκοράρουν» όμως πολύ χαμηλά στην ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας. Επιπλέον, έχει υψηλές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Η όγδοη πιο ευτυχισμένη χώρα δείχνει το δρόμο στην ποιότητα εκπαίδευσης και την εξειδίκευση. Επιπλέον, όπως όλες οι σκανδιναβικές χώρες, έχει εξαιρετική ποιότητα ζωής και κοινωνικές παροχές.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οι κάτοικοι εδώ απολαμβάνουν τη ζωή τους, για αυτό και έχουν υψηλό σκορ στην ισορροπία ζωής-εργασίας. Έχουν ποιοτική στέγη και εξαιρετική περίθαλψη. Όμως είναι κάτω από το μέσο όρο στην ποιότητα του περιβάλλοντος, ενώ το ποσοστό των Ολλανδών που δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση (σημαντικός δείκτης για τον υποκειμενικό δείκτη ευημερίας) είναι μόλις 54%.
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Έχει τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας του κόσμου (μαζί με την Αυστραλία και την Ελβετία) και εξαιρετική κοινωνική συνοχή.