Τα φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης – Τι δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων, θα το «σηκώσει» ο Αλέξης Τσίπρας;

Τα φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης - Τι δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων, θα το «σηκώσει» ο Αλέξης Τσίπρας;

Καθώς πλησιάζει η ημέρα της αναγγελίας του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, είναι πιο εύκολο να διαγραφούν ονόματα παρά να γίνουν προβλέψεις.

Φέτος, περί τα 331 πρόσωπα και οργανώσεις έχουν προταθεί. Και η λίστα που είναι μυστική δίνει την ευκαιρία για πλήθος προγνωστικών.

Σύμφωνα με τα sites στοιχημάτων, οι ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ-ουν αντίστοιχα συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες.

«Από την μία πλευρά, οι κορεατικές εξελίξεις είναι, μάλλον, το πιο θεαματικό γεγονός της χρονιάς στον τομέα αυτόν. Αλλά, από την άλλη πλευρά αναρωτιέμαι μήπως είναι πρόωρο να δοθεί το βραβείο γι΄αυτό», σχολιάζει ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) Νταν Σμιθ.
Αλλωστε, το παθητικό του Κιμ Γιονγκ-ουν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν συνηγορεί υπέρ των πιθανοτήτων αυτών.

Το Νόμπελ Ειρήνης μόνο στον Μουν Τζε-ιν; Εκανε καλή δουλειά για την προώθηση της ειρήνης στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πιονγκτσάνγκ, σχολιάζει ο σουηδός καθηγητής Πέτερ Βάλενστιν, ειδικός σε θέματα διεθνούς πολιτικής.

Με 7 προς 1, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επικεφαλής του πρώτου τρίο στο site στοιχημάτων Bettson, πολύ μπροστά από τον Εμανουέλ Μακρόν, την Τερέζα Μέι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που ακολουθούν με 75 προς 1.

Αλλά έναν τέτοιο βραβείο θα ήταν ανάρμοστο, απαντά ο Νταν Σμιθ, ο οποίος επικαλείται τις πολύ αρνητικές για την ειρήνη αποφάσεις του Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις διεθνείς συμφωνίες για το Κλίμα και για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν.

Αλλωστε, η μόνη πρωτοβουλία που έγινε γνωστή και προτείνει τον Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης ακυρώθηκε διότι προερχόταν από έναν άνθρωπο που κατηγορείται για πλαστοπροσωπία.

Η πρόσφατη προσέγγιση Αιθιοπίας-Ερυθραίας τροφοδοτεί ελπίδες για μία διαρκή ειρήνη ανάμεσα στους μέχρι πρότινος εχθρούς. Ομως οι εξελίξεις ανάμεσα στις δύο χώρες συνέβησαν το καλοκαίρι που πέρασε, λίγο αργά για να έχει περάσει από τα ραντάρ της Νορβηγικής Επιτροπής του βραβείου.

Ελλείψει βεβαιοτήτων για την ισχνή πρόοδο που καταγράφηκε αυτήν την χρονιά στον πλανήτη Γη, ορισμένοι παρατηρητές στρέφονται προς κλασικούς υποψηφίους αναζητώντας τον (αναγκαίο;) διάδοχο της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN), που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2017.

Ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία όπως η MKO Μemorial και η εφημερίδα Novaia Gazeta.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.