Σκάνδαλο στο CERN μετά από ρατσιστικό σχόλιο επιστήμονα κατά των γυναικών

Σκάνδαλο στο CERN μετά από ρατσιστικό σχόλιο επιστήμονα κατά των γυναικών

Απαράδεκτο σχόλιο από διακεκριμένο Ιταλό επιστήμονα του CERN.

Σκάνδαλο προκάλεσε διακεκριμένος Ιταλός επιστήμονας, ο οποίος, μιλώντας σε σεμινάριο του CERN στη Γενεύη, υποστήριξε ότι η Φυσική δημιουργήθηκε από άνδρες και ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανές σε αυτό το επιστημονικό πεδίο.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πίζα, Αλεσάντρο Στρούμια, μιλούσε σε ακροατήριο κυρίως νέων γυναικών φυσικών, που τώρα αρχίζουν την επιστημονική καριέρα τους, και οι δηλώσεις του υπήρξαν άκρως προκλητικές.

Όπως είπε, οι άνδρες είναι αυτοί που «εφηύραν και έφτιαξαν τη Φυσική, όχι μέσω πρόσκλησης», συνεπώς είναι λογικό να υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες σε αυτόν τον τομέα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι γυναίκες «παίρνουν υπερβολικά μεγάλη χρηματοδότηση», ότι «προωθούνται σε θέσεις ευθύνης χωρίς να το αξίζουν» και ότι στην πραγματικότητα γίνονται αξιοκρατικές διακρίσεις σε βάρος των ανδρών.

Όπως σημείωσε, «η φυσική δεν είναι σεξιστική εναντίον των γυναικών, όμως η αλήθεια δεν μετράει εν προκειμένω, επειδή είναι μέρος μίας πολιτικής μάχης που έρχεται απέξω».

Με ανακοίνωσή του το CERN -το οποίο έχει μία Ιταλίδα φυσικό ως την πρώτη γενική διευθύντριά του- καταδίκασε την ομιλία του Στρούμια ως «άκρως προσβλητική» και τόνισε ότι «το CERN είναι ένα μέρος όπου ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος και όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, άσχετα από εθνικότητα, πίστη, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό».

Επίσης, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, το CERN αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του υλικό σχετικό με την ομιλία του Αλεσάντρο Στρούμια, ο οποίος πάντως επέμεινε ότι απλώς παρουσίασε τα γεγονότα ως έχουν.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.