Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε από δικαστήριο της Πάτρας και θεωρείται πρωτοποριακή, καθώς η 54χρονη που θέλει να γίνει μητέρα με παρένθετη μητρότητα έχει ξεπεράσει κατά τέσσερα χρόνια το όριο που θέτει ο νόμος για τη μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων σε άλλη γυναίκα.
Το δικαστήριο – Πολυμελές Πρωτοδικείο Πατρών – έκανε δεκτό το αίτημα των δυο συζύγων που επιθυμούσαν να αποκτήσουν παιδί με τη συγκεκριμένη μέθοδο, κρίνοντας πως η διάταξη του νόμου που θέτει ως το ανώτατο όριο για τη μεταφορά των γονιμοποιημένων ωαρίων το 50ό έτος της ηλικίας κάθε γυναίκας, πρέπει να ερμηνευθεί υπό το φως του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος για το δικαίωμα της αναπαραγωγής ως έκφραση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.
Και αυτό πάντα σε συνδυασμό, βέβαια, με την κάθε υπόθεση ξεχωριστά, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, το δικαστήριο διαπίστωσε από τις ιατρικές βεβαιώσεις που προσκομίστηκαν ενώπιον του πως δεν συντρέχουν οι κίνδυνοι για το παιδί που θα έρθει στον κόσμο, λόγω ενδεχομένως προβλημάτων υγείας που μπορεί να αντιμετώπιζαν οι φυσικοί του γονείς.