Διαφορετική στάση στο ενδεχόμενο εκλογών στους πρώτους μήνες του 2019 έχει πλέον η κυβέρνηση.
Το Μαξίμου αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο να μη γίνουν τριπλές εκλογές τον Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, κερδίζει έδαφος το σενάριο των εκλογών αμέσως μετά την κύρωση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεπών. Σε αυτήν περίπτωση οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στα μέσα του Απριλίου η ακόμα και στα τέλη Μαρτίου.
Η Συμφωνία των Πρεσπών
Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο Newpost ότι τη Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από αυτή τη Βουλή, δεδομένου ότι έχει διασφαλιστεί η πλειοψηφία που θα την υπερψηφίσει. Παρά την κατηγορηματική αντίθεση του Πάνου Καμμένου στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει τα αναγκαία «κουκιά» –υπενθυμίζουμε το σχετικό ρεπορτάζ από τις 19 Σεπτεμβρίου. Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται τουλάχιστον 4 από το Ποτάμι. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό News 247 ο Γιώργος Μαυρωτάς ξεκαθάρισε ότι η ΚΟ του Ποταμιού θα υπερψηφίσει τη συμφωνία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Διανέλλης, Λυκούδης). Δύσκολο είναι να υπερψηφίσουν οι κκ Ψαριανός και Αμυράς που φέρονται να έχουν συμφωνήσει την ένταξή τους στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι θετικές ψήφοι της Κατερίνας Παπακώστα και του Χάρη Θεοχάρη. Ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφίσουν θετικά οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος κι Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ. Υπέρ μπορεί να ψηφίσει και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ.
Εν ολίγοις, έχουν διασφαλιστεί από 151 έως 154 θετικές ψήφοι.
Τα θετικά της υπερψήφισης
Με την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιτυγχάνει:
Πρώτον, να ικανοποιήσει τα κομματικό δυναμικό του που βλέπει στη συμφωνία το κατεξοχήν «αριστερό αποτύπωμα» στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον, να εναρμονιστεί με τον διεθνή παράγοντα (ιδιαίτερα τις ΗΠΑ) που βλέπει στη σταθεροποίηση της ΠΓΔΜ έναν παράγοντα ανάσχεσης της ρώσικης επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια.
Υπάρχει όμως και ένα τρίτο θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ από την κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συμφωνία. Παρ’ όλο που ουδείς κυβερνητικός το παραδέχεται, όπως είναι ευνόητο, η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δίνει την ευκαιρία στον κ. Καμμένο να αναβαπτιστεί στο εκλογικό ακροατήριο της «πατριωτικής Δεξιός». Συνεπής με τη δέσμευση που έχει αναλάβει, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θα ρίξει την κυβέρνηση λόγω Μακεδονικού. Η εξέλιξη αυτή είναι win-win. Ο μεν κ. Τσίπρας παίρνει τη συμφωνία, ο δε κ. Καμμένος τις πατριωτικές δάφνες.
Να σημειωθεί η εκτίμηση έγκριτων εκλογολόγων σύμφωνα με την οποία, ο κ. Καμμένος έχει πιθανότητες να περάσει το 3% αν επανασυνδεθεί με τον «πατριωτικό χώρο» και συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους από τον κ. Μητσοτάκη. Ενδεχόμενη ανανέωση της κοινοβουλευτικής παρουσίας των ΑΝΕΛ μπορεί να στερήσει την αυτοδυναμία από τη ΝΔ.
Γιατί τον Απρίλιο
Γιατί όμως η (αναπόφευκτη) προσφυγή στις κάλπες να επισπευστεί για τον Απρίλιο;
Πρώτον, γιατί η άμεση προσφυγή στις κάλπες καθιστά πιο πειστική την κίνηση του κ. Καμμένου. Στη μια περίπτωση έχει ρίξει την κυβέρνηση, στην άλλη (αυτή του Μαΐου) θα έχουμε συναινετικέ πρόωρες εκλογές.
Δεύτερον, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι τον Απρίλιο θα είναι πιο ισχυρή η πολιτική επίδραση των παροχών που θα γίνουν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Να σημειωθεί ότι οι παροχές αυτές είναι «εμπροσθοβαρείς», δηλαδή οι πολίτες θα τις νοιώσουν στις τσέπες τους στις αρχές του 2019.
Τρίτον, φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας κάνει δεύτερες σκέψεις για το πώς θα λειτουργήσουν οι τριπλές εκλογές (βουλευτικές, αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές). Η αρχική τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν ότι οι τρεις ταυτόχρονες κάλπες θα απορρυθμίσουν τον μηχανισμό της ΝΔ η οποία (εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ) έχει μεγάλο αριθμό στελεχών που εμπλέκονται στους δήμους και τις περιφέρειες. Αντιθέτως, η άποψη του κ. Σκουρλέτη και άλλων στελεχών είναι ότι οι τριπλές κάλπες μπορεί να λειτουργήσουν κατά απρόβλεπτο τρόπο. Δηλαδή η κινητοποίηση των αυτοδιοικητικών παραγόντων της ΝΔ να φέρει ψήφους στο κόμμα και στη κάλπη των βουλευτικών εκλογών. Πλέον ο κ. Τσίπρας κάνει δεύτερες σκέψεις.