Κίνδυνος για πλημμύρες στην Αττική – Οι τελευταίες προβλέψεις

Κίνδυνος για πλημμύρες στην Αττική - Οι τελευταίες προβλέψεις

Πλησιάζει στην Ελλάδα ο κυκλώνας «Ξενοφών» και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που φέρνει μαζί του αναμένεται να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα φθάσει εξασθενώντας όσον αφορά την ταχύτητα των ανέμων.

Όπως επισημαίνεται, κατά το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Αν. Θεσσαλίας, των Κυκλάδων και της Δυτικής Κρήτης, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Οι άνεμοι το Σάββατο αναμένεται να φτάνουν τα δέκα μποφόρ μόνο στη Θάλασσα των Κυθήρων, ενώ στις υπόλοιπες νότιες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ, αλλά με ριπές ακόμη μεγαλύτερης έντασης.

Την Κυριακή οι άνεμοι στα ηπειρωτικά δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ και θα φτάνουν τα 8 μποφόρ στο Κεντρικό Αιγαίο. Τέλος, η απότομη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας (πλημμυρίδα) και τα πολύ μεγάλου ύψους κύματα που αναμένονται στην περιφέρεια του Μεσογειακού Κυκλώνα, επίσης προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στις παράκτιες περιοχές της Ν. Πελοποννήσου, στα Κύθηρα, στα Αντικύθηρα, στη Δυτική Κρήτη και στις Κυκλάδες.

Η πορεία του μεσογειακού κυκλώνα -Φωτογραφία: ΕΑΑ-ΑΠΕΗ πορεία του μεσογειακού κυκλώνα -Φωτογραφία: ΕΑΑ-ΑΠΕ

Σε συναγερμό πολίτες και υπηρεσίες

Σε συναγερμό βρίσκονται πολίτες και αρμόδιες υπηρεσίες για το πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά» από τη χώρα μας. Τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που συνοδεύουν την κακοκαιρία θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ξεκίνησε έκτακτη ευρεία σύσκεψη του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με την παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη και την συμμετοχή των γενικών γραμματέων όλων των υπουργείων που εμπλέκονται στην διαχείριση κρίσεων, άρχισε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, καθώς έχει σημάνει συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό εν όψει των έντονων καιρικών φαινομένων, που αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Την σύσκεψη συγκάλεσε ο κ Ταφύλλης, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι φορείς από την ΕΜΥ για το που θα χτυπήσει η κακοκαιρία, η οποία θα έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά, με ανέμους έως και 10 μποφόρ και ισχυρές βροχοπτώσεις και να δοθούν κατευθύνσεις για την λήψη των απαραίτητων μέτρων από όλες τις υπηρεσίες.

Στην σύσκεψη συμμετέχουν, οι γενικοί γραμματείς Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πουλάκης, Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, Υποδομών, Γιώργος Δέδες, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσης Τεμπονέρας, Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, Παιδείας Ηλίας Γεωργαντάς και από πλευράς Δημόσιας Υγείας ο υποδιοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Ηλίας Πετρόπουλος, καθώς και η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιών Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα.

Από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών συμμετέχουν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι αρχηγοί ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού, η Γενική Επιθεωρητής Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, καθώς και εκπρόσωποι από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την ΕΥΔΑΠ, τον ΔΕΔΗΕ και ο διευθύνων σύμβουλος της superleague, λόγω των ποδοσφαιρικών αγώνων της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη σύσκεψη θα ανακοινωθούν τα μέτρα που έχουν σχεδιασθεί ενώ πιθανόν αύριο το πρωί ο γγ Πολιτικής Προστασίας κ. Ταφύλλης θα ενημερώσει αναλυτικά τους πολίτες για το τι πρέπει να προσέχουν.

Οι προβλέψεις της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ και το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και στην Αττική τόσο απόψε, Παρασκευή 28/9 όσο και το Σάββατο, με τάση εξασθένησης από την Κυριακή.

Πιθανές πλημμύρες, άνεμοι ως 145 χλμ/ώρα, κύματα ύψους ως 7 μέτρων!

«Με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πιο ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στο βόρειο και δυτικό κομμάτι της Κρήτης, όπως επίσης στα νότια ελληνικά νησιά και στη νοτιοδυτική Τουρκία», ανέφερε ο μετεωρολόγος του έγκυρου AccuWeather Τάιλερ Ρόις.

Το μεγαλύτερο μέρος των βροχοπτώσεων θα πέσει από το Σάββατο το βράδυ έως τη Δευτέρα. Και ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο είναι που θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.

«Ισχυρές ριπές ανέμου, ταχύτητας 95 χλμ./ώρα είναι πιθανό να σημειωθούν στα βόρεια παράλια της Κρήτης και στη νοτιοδυτική Τουρκία», συνέχισε ο Ρόις. «Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν και ριπές ανέμου έως 145 χιλιομέτρων την ώρα».

Για τα κύματα που θα δημιουργηθούν λόγω του κυκλώνα, ο μετεωρολόγος ανέφερε ότι «οι θάλασσες αυτό το Σαββατοκύριακο μπορούν να δώσουν κύματα ύψους 3-5 μέτρων στην Κρήτη και στη Νοτιοδυτική Τουρκία. Πιθανότατα όμως κάποιες θάλασσες θα δώσουν κύματα ύψους 7 μέτρων».

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.