Πρόβλημα με την αποστολή του «Opportunity» στον Άρη

Πρόβλημα με την αποστολή του «Opportunity» στον Άρη

H NASA το βλέπει, αλλά δεν μπορεί να το ακούσει

Είναι μια μικρή, λευκή κηλίδα στο κέντρο του κρατήρα της Κοιλάδας της Επιμονής, όπως το διακρίνει ένας δορυφόρος σε απόσταση 267 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη: η NASA βλέπει το ρομποτικό ρόβερ Opportunity, όμως εξακολουθεί να μην το “ακούει” από τις 10 Ιουνίου.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η κάμερα υψηλής ανάλυσης του δορυφόρου Mars Reconnaissance Orbiter κατάφερε στις 20 Σεπτεμβρίου να τραβήξει μια φωτογραφία της ζώνης όπου “κοιμάται” το ρόβερ από τον περασμένο Ιούνιο. Τότε, μια γιγαντιαία αμμοθύελλα που κράτησε μήνες έπληξε όλον τον κόκκινο πλανήτη.

Το Opportunity διέκοψε τη λειτουργία του τον Ιούνιιο καθώς δεν ήταν δυνατόν να φορτιστούν τα ηλιακά πάνελ του, λόγω της σκόνης που έκρυβε το φως του ήλιου. Οι μηχανικοί της NASA ήλπιζαν ότι οι μπαταριές του θα διατηρούσαν αρκετή ενέργεια για να το “ξυπνήσουν” μόλις κόπαζε η θύελλα.

Όμως η αμμοθύελλα πέρασε και η NASA εξακολουθεί να μην έχει καμία επαφή με το “Oppy” όπως το αποκαλούν χαϊδευτικά, το “αθάνατο” ρομπότ αφού η αποστολή του, που ξεκίνησε το 2004, επρόκειτο να κρατήσει μόλις 90 ημέρες.

Η επιφάνεια του πλανήτη διακρίνεται καθαρά στη δορυφορική φωτογραφία, όπου ξεχωρίζει το ανάγλυφο της Κοιλάδας. Στις 31 Αυγούστου η διαστημική υπηρεσία έδωσε περιθώριο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου για να αποκατασταθεί η επικοινωνία με το Opportunity. Αν παρέλθει αυτή η ημερομηνία χωρίς να “μιλήσει”, το ρομπότ θα κηρυχθεί και επισήμως “νεκρό”.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.