Το κάθε νιαούρισμα της γάτας σημαίνει κάτι διαφορετικό

Το κάθε νιαούρισμα της γάτας σημαίνει κάτι διαφορετικό
Οι γάτες προσπαθούν να επικοινωνήσουν μέσω του νιαουρίσματος.

Οι γάτες, γράφει ο Independent, είναι συχνά αδιάφορες και δεν εκδηλώνουν και πολύ τα συναισθήματά τους.

Μερικές κινήσεις τούς όμως είναι πιο εύκολο να ‘διαβαστούν’.

Όλοι ξέρουμε ότι αν η ουρά μιας γάτας φουσκώσει ξαφνικά, είναι καλύτερο να φύγεις απ’ το οπτικό της πεδίο: είναι σούπερ τρομαγμένη ή θυμωμένη και δεν αποκλείεται να ορμήξει στον (αόρατο συχνά) εχθρό.

Επίσης η γάτα θα κάνει “χχχχχς” σε αντίπαλες γάτες στη γειτονιά ή ακόμα και στο σπίτι, αν νιώσει ότι κάποιος θέλει να ‘κλέψει’ το χώρο της.

Οι γάτες όμως -που έχουν εξημερωθεί ως είδος για παραπάνω από 5.300 χρόνια- ανέπτυξαν την ικανότητα να επικοινωνούν με τους ανθρώπους και μέσα από μια ποικιλία ήχων.

Μερικοί ιστορικοί θεωρούν ότι οι γάτες πρωτοπλησίασαν τους ανθρώπους πριν από 10.000 χρόνια, πρώτα στην Κύπρο κι έπειτα στην Αίγυπτο. Ήταν χρήσιμες στον άνθρωπο μιας και προστάτευαν τις σοδειές απ’ τα πεινασμένα ποντίκια.

Από τότε που προσαρμόστηκαν στον κόσμο των ανθρώπων, οι γάτες ανέπτυξαν 16 διαφορετικά νιαουρίσματα. Συνήθως δεν νιαουρίζουν σε άλλες γάτες ή σε άλλα ζώα, αλλά τελειοποίησαν τις φωνές τους για να πετυχαίνουν και να παίρνουν αυτό που θέλουν απ’ τον άνθρωπο.

Το κάθε νιαούρισμα έχει τη δική του λειτουργία: Με άλλο η γάτα απαιτεί κάτι, με άλλο ανακοινώνει την παρουσία της, με άλλο αρνείται κάτι, με άλλο ‘φλερτάρει’ τον άνθρωπο. Συχνά κάποια νιαουρίσματα σημαίνουν πως η γάτα πονάει ή (αν δεν είναι στειρωμένη) ότι βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής.

Κάποιες φορές όταν μια γάτα κάθεται στο παράθυρο και βλέπει πουλιά ή σκιουράκια έξω μπορεί να κάνει ήχους που μοιάζουν με κουβεντούλα ή τιτίβισμα. Πολλοί θεωρούν ότι το κάνουν αυτό για να ‘προσελκύσουν’ μικρά ζώα, ενώ κάποιοι ειδικοί λένε πως ο ήχος βγαίνει καθώς κουνούν το σαγόνι τους με τον τρόπο που θα σκότωναν το θήραμά τους.

Πάντως οι γάτες κρατούν τα πολύ σπέσιαλ νιαουρίσματά τους (αυτά με τα οποία ζητούν πράγματα) για εμάς τους ανθρώπους. Η ικανότητά μας να ανοίγουμε κονσέρβες γατοτροφής, πόρτες και παράθυρα -πράγματα δηλαδή που χρειάζονται αυτές- πάει χέρι χέρι με την επιθυμία τους για συντροφιά και προσοχή.

Αν και οι γάτες είναι εξαιρετικά ανεξάρτητες -και δεν θα κρύψουν την ενόχλησή τους αν τις πάρεις αγκαλιά εφόσον δε θέλουν εκείνη τη στιγμή- δεν αγαπούν την απόλυτη μοναξιά. Θέλουν τη φιλία με τον άνθρωπο.

Το αργό ανοιγοκλείσιμο των ματιών από μια γάτα είναι ό,τι και το κλείσιμο του ματιού μεταξύ φίλων, σύμφωνα με τον Δρ. Gary Weitzman, συγγραφέα του νέου βιβλίου του National Geographic “How to Speak Cat”.

“Το ανοιγοκλείσμο των ματιών είναι σαν ένα φιλάκι απ’ τη γάτα” είπε πρόσφατα στο Associated Press.

Ακόμα και οι κινήσεις των αυτιών ή των μουστακιών μπορεί να μεταφέρουν σημαντικά μηνύματα. Αν τα αυτιά της γάτας είναι τραβηγμένα προς τα κάτω, μη την πλησιάζετε, είναι σε αμυντική φάση – ειδικά αν η ουρά της μοιάζει μεγαλύτερη.

Μια γάτα είναι ευτυχισμένη, ήρεμη ή φιλική όταν τα μουστάκια της είναι κανονικά, στα πλάγια του προσώπου της. Και οι τεντωμένες ουρές είναι σαν τις ανθρώπινες χειραψίες.

Γάτα με την ουρά της τεντωμένη προς τα πάνω χαίρεται που σε είδε. Αν μάλιστα η ουρά της τρέμει ή κουνιέται συνεχώς είναι υπερενθουσιασμένη!

Το γουργουρητό συνήθως σημαίνει ότι η γάτα έχει χαλαρώσει και είναι ικανοποιημένη. Σπανιότερα σημαίνει ότι προσπαθεί να κάνει τον εαυτό της να νιώσει καλύτερα εάν νιώθει άρρωστη ή αγχωμένη.

Όταν η γάτα τρίβει με το μάγουλο και το σώμα της έναν άνθρωπο ή ένα αντικείμενο, προσπαθεί να ορίσει το χώρο της. Επίσης όμως μπορεί να είναι μια δήλωση αγάπης, καθώς η κτητικότητα που δείχνει εκείνη τη στιγμή σε εσάς ισούται με την τρυφερότητα.

Μερικές γάτες “ζυμώνουν” με τα πατουσάκια τους (και καμιά φορά τα νύχια τους) μια μαλακή επιφάνεια ή το σώμα ενός ανθρώπου. Είναι μια συμπεριφορά που τους έχει μείνει απ’ τα βρεφικά τους χρόνια, τότε που θήλασαν και έκαναν μασάζ στη μητέρα τους για να κατεβάσει γάλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

© 2024 instanews.gr | All Rights Reserved
Created by Netway
Exit mobile version