Σκάνδαλο μεγατόνων: Η υπόθεση που κλωνίζει τη Δανία και τα 200 δισ. ευρώ!

Σκάνδαλο μεγατόνων: Η υπόθεση που κλωνίζει τη Δανία και τα 200 δισ. ευρώ!

Όλες οι λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε την υπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ύψους 200 δισ. ευρώ στη μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» στην Ευρώπη.

Η Βέρα Γιούροβα, η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι θα καλέσει υπουργούς από τη Δανία και την Εσθονία για να δώσουν εξηγήσεις για το πώς στελέχη και ρυθμιστικές αρχές της Danske Bank δεν είχαν εντοπίσει το σκάνδαλο.

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχουμε τώρα στην Ευρώπη, το οποίο είναι επίσης ένα πολύ δυσάρεστο μάθημα που δείχνει την ανάγκη να επαγρυπνούμε περισσότερο για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των τραπεζών» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας εξέφρασε επίσης την έκπληξή του για την κλίμακα του σκανδάλου, χαρακτηρίζοντάς το «φρικτό» καθώς ορκίστηκε να αναλάβει περαιτέρω δράση εναντίον της Danske Bank και των στελεχών της.

Σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Danske Bank Τόμας Μπόργκεν παραιτήθηκε ύστερα από έρευνα για πληρωμές ύψους 200 δισεκ. ευρώ μέσω της μονάδας της στην Εσθονία, πολλές εκ των οποίων ήταν ύποπτες, σύμφωνα με τη δανέζικη τράπεζα.

«Είναι σαφές ότι η Danske Bank απέτυχε να ανταποκριθεί στις ευθύνες της στην περίπτωση πιθανού ξεπλύματος χρήματος στην Εσθονία. Λυπούμαι βαθύτατα για αυτό», ανέφερε ο Μπόργκεν σε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνονται λεπτομερώς αστοχίες στη συμμόρφωση, την επικοινωνία και τους ελέγχους.

Η Danske Bank ανέφερε ότι η δική της έρευνα στην υπόθεση κατέληξε ότι ο Μπόργκεν, ο πρόεδρος Όλα Άντερσεν και το διοικητικό συμβούλιο «δεν παραβίασαν τις νομικές τους υποχρεώσεις προς την Danske Bank», προσθέτοντας ότι έλαβε μέτρα σε βάρος κάποιων εργαζομένων.

«Λάβαμε μια σειρά μέτρων σε βάρος εν ενεργεία και πρώην εργαζομένων…με τη μορφή, μεταξύ άλλων, προειδοποιήσεων, απολύσεων, απώλειας μπόνους και αναφοράς στις αρχές», ανέφερε η τράπεζα.

Η ολλανδική τράπεζα ING παραδέχθηκε αυτόν τον μήνα ότι υπήρξε ξέπλυμα χρήματος μέσω των λογαριασμών της και συμφώνησε να καταβάλει 775 εκατ. ευρώ για τον διακανονισμό της υπόθεσης.

Τους τελευταίους έξι μήνες έχει εξανεμιστεί το ένα τρίτο της χρηματιστηριακής αξίας της Danske Bank, κυρίως λόγω ανησυχιών για πιθανή έρευνα από τις αμερικανικές αρχές και τα πρόστιμα στα οποία μπορεί αυτή να οδηγήσει.

Αν και η Danske δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή εκτίμηση των ύποπτων συναλλαγών μέσω της θυγατρικής της στην Εσθονία, ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο μη κατοίκων της περιλαμβάνει πελάτες από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Μια ανεξάρτητη έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη διαπίστωσε ότι 15.000 πελάτες συμμετείχαν σε ύποπτες συναλλαγές.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Danske Bank απέτυχε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα το 2007 όταν επικρίθηκε από την εσθονική ρυθμιστική αρχή και έλαβε ενημέρωση από τις αντίστοιχες δανέζικες αρχές που καταδείκνυε «ξεκάθαρη εγκληματική δραστηριότητα, περιλαμβανομένου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος» εκτιμώμενη σε «δισεκατομμύρια ρούβλια τον μήνα».

Όταν ένας πληροφοριοδότης ανέφερε τα προβλήματα στην εσθονική μονάδα στις αρχές του 2014, δεν έγινε σωστή έρευνα επί των ισχυρισμών αυτών ούτε κοινοποιήθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο, ανέφερε η Danske. Ενώ έλαβε μέτρα για να θέσει υπό έλεγχο τις δραστηριότητές της στην Εσθονία το 2014, αυτά ήταν ανεπαρκή, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Danske Bank ανακοίνωσε επίσης ότι αποφάσισε να μην μεταφέρει στις τραπεζικές της δραστηριότητες στη Βαλτική στην τεχνολογική της πλατφόρμα, διότι αυτό θα ήταν πολύ ακριβό. Κατά συνέπεια, η μονάδα στην Εσθονία δεν υιοθέτησε τις διαδικασίες της Danske κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε έως και 8% μετά την ανακοίνωση της έκθεσης.

Ο υπουργός Εργασίας της Δανίας δήλωσε ότι αναμένει ότι οι αρχές θα επιβάλουν πρόστιμο 450 εκατ. ευρώ στην τράπεζα. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Danske θα λάβει επίσης πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ρυθμιστικές αρχές της Δανίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η τράπεζα δήλωσε την Τετάρτη ότι θα δωρίσει 1,5 δισ. κορώνες σε μια φιλανθρωπική οργάνωση επικεντρωμένη στην καταπολέμηση του διεθνούς οικονομικού εγκλήματος.

Ακολουθήστε το INSTANEWS στο Google News για να είστε πάντα μέσα στα νέα.