Ο Τσίπρας για τη στήριξη του Μπουτάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών – «Μου είπε “προχώρα κι εγώ θα στηρίξω”»

Ο Τσίπρας για τη στήριξη του Μπουτάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών - «Μου είπε "προχώρα κι εγώ θα στηρίξω"»

Το εγκώμιο του αείμνηστου Γιάννη Μπουτάρη έπλεξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Λεωνίδα Μακρή.

Ο πρώην πρωθυπουργός μαζί με πλήθος άλλων πολιτικών προσώπων όπως ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, έδωσε το «παρών» στη παρουσίαση του βιβλίου «Γιάννης Μπουτάρης, η πολιτική αλλιώς» στο Public Café στην πλατεία Συντάγματος.

Ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα που βρέθηκαν εκεί ήταν και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο αντιδήμαρχος Πειραιά Δημήτρης Καρύδης, ο Αντώνης Σαουλίδης που αποχώρησε πρόσφατα από το κόμμα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, η Αθηνά Λινού.

Ο Τσίπρας για τη στήριξη του Μπουτάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών - «Μου είπε "προχώρα κι εγώ θα στηρίξω"»

Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα παίρνοντας τον λόγο, έκανε ειδική αναφορά έκανε στην επιμονή του Γιάννη Μπουτάρη να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας στη σχέση μας με τη Τουρκία, και με την Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι εκεί «έδειξε το μεγαλύτερο θάρρος και τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

Είπε συγκεκριμένα: «Αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη απόφαση όταν μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη. Δε θα ξεχάσω μια συζήτηση που κάναμε οι δυό μας, με τον Λεωνίδα ανάμεσά μας, στο γραφείο μου στη Θεσσαλονίκη. Όταν με ρώτησε: Ρε συ πρόεδρε, είσαι σίγουρος ότι θα το αντέξεις; Εδώ οι δικοί μου και κάνουν τις πάπιες. Του απάντησα ότι δεν αξίζει να είμαι σε αυτή τη θέση και να μη το τολμήσω. Και τότε σα να έλαμψε το πρόσωπό του. Προχώρα ρε, κι εγώ θα το στηρίξω όσο μπορώ».

Γενικεύοντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Θέλω απλά να θυμίσω ότι σε αυτή τη μάχη, που αποτέλεσε μια από τις πιο κλασσικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον πατριωτισμό και την πατριδοκαπηλία, ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση, κάποιοι επιλέξαμε με κόστος την προοδευτική και τη πατριωτική τοποθέτηση. Και κάποιοι, όχι μόνο από τη δεξιά, επέλεξαν τη ψηφοθηρία και τη πατριδοκαπηλία. Ο Μπουτάρης ήταν ένας από εμάς. Είδε λοιπόν τις Πρέσπες ως ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Γιατί οι Πρέσπες έλυναν ένα μεγάλο πρόβλημα, που δεν είχε να κάνει μόνο με τη Βόρεια Μακεδονία. Αλλά και με το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια ως δύναμης ειρήνης και προόδου. Και άρα με ένα καινούργιο και ελπιδοφόρο ρόλο της αγαπημένης του Θεσσαλονίκης».

Σημείωσε ακόμα πως ο Γιάννης Μπουτάρης πήγε κόντρα στα στερεότυπα του εθνικισμού και του συντηρητισμού που διαπερνούσαν τη Θεσσαλονίκη και την εικόνα της, ενώ ανέδειξε το πολυπολιτισμικό της παρελθόν και το ρόλο των Εβραίων τους οποίους αφάνισαν ο ναζισμός και οι εγχώριοι σύμμαχοί του, αλλά και το ρόλο των μουσουλμάνων στην πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της πόλης.

Τελευταίες Ειδήσεις