Στενά του Ορμούζ: «Θα εξολοθρεύσουμε όποιο πλοίο πλησιάσει» απειλεί ο Τραμπ – Ποιες οι επιπτώσεις στις ροές πετρελαίου

Στενά του Ορμούζ: «Θα εξολοθρεύσουμε όποιο πλοίο πλησιάσει» απειλεί ο Τραμπ - Ποιες οι επιπτώσεις στις ροές πετρελαίου

Στα Στενά του Ορμούζ κλιμακώνεται η ένταση, με τον Τραμπ να προειδοποιεί ότι όποιο πλοίο πλησιάσει τον αμερικανικό αποκλεισμό θα χτυπηθεί αμέσως

Τα Στενά του Ορμούζ μπαίνουν ξανά στο κέντρο μιας επικίνδυνης διεθνούς κλιμάκωσης, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργοποίησαν τον ναυτικό αποκλεισμό που είχε προαναγγελθεί και ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να συνοδεύσει την εξέλιξη με μια ακραία δημόσια απειλή. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσα από ανάρτησή του στο Truth Social, διεμήνυσε ότι οποιοδήποτε πλοίο πλησιάσει την αποκλεισμένη περιοχή θα χτυπηθεί αμέσως, δίνοντας τον τόνο μιας νέας φάσης έντασης στη θαλάσσια ζώνη γύρω από το Ιράν. Η τοποθέτησή του ήρθε αμέσως μετά την ενεργοποίηση του αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τις 17:00 ώρα Ελλάδας, έπειτα από την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Το κλίμα είναι πλέον εκρηκτικό, καθώς η Ουάσιγκτον προειδοποιεί ότι θα προχωρά σε αναχαίτιση, εκτροπή και κατάληψη πλοίων, ενώ η Τεχεράνη απαντά ότι οι αμερικανικοί περιορισμοί σε διεθνή ύδατα είναι παράνομοι και ισοδυναμούν με πειρατεία.

Στενά του Ορμούζ: Η απειλή Τραμπ και το μήνυμα για άμεσο χτύπημα

Στην ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα επιθετική γλώσσα, επιχειρώντας να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να επιβάλουν με στρατιωτικά μέσα τον αποκλεισμό. Όπως έγραψε, «Το Ναυτικό του Ιράν βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας, εντελώς εξολοθρευμένο. 158 πλοία. Αυτό που δεν έχουμε χτυπήσει είναι ο μικρός αριθμός των αποκαλούμενων “πλοίων ταχείας επίθεσης”, επειδή δεν τα θεωρήσαμε ιδιαίτερη απειλή. Προειδοποίηση: Εάν οποιοδήποτε από αυτά τα πλοία πλησιάσει οπουδήποτε στον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ μας, θα ΧΤΥΠΗΘΕΙ αμέσως, με το ίδιο σύστημα εξόντωσης που χρησιμοποιούμε κατά των ναρκόπλοιων. Είναι γρήγορο και βάναυσο.

Υ.Γ. Το 98,2% των ναρκωτικών που εισέρχονται στις ΗΠΑ μέσω ωκεανού ή θάλασσας έχει ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ!

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας επί του θέματος». Η ανάρτηση αυτή δεν άφησε περιθώριο αμφιβολίας για το επίπεδο της ρητορικής κλιμάκωσης, ενώ ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία η ναυσιπλοΐα στην περιοχή παραμένει ήδη εξαιρετικά περιορισμένη και η αβεβαιότητα κυριαρχεί σε όλη τη ζώνη του Ορμούζ.

Στενά του Ορμούζ: Σε ισχύ ο αποκλεισμός και ο φόβος για πετρέλαιο και ασφάλεια

Νωρίτερα, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η CENTCOM, επιβεβαίωσε ότι ο αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών τίθεται σε ισχύ και ότι θα αφορά την περιοχή στον Κόλπο του Ομάν και στην Αραβική Θάλασσα, ανατολικά των Στενών του Ορμούζ. Σύμφωνα με το σημείωμα προς τους ναυτικούς που επικαλείται το Reuters, «Οποιοδήποτε σκάφος εισέρχεται ή αποχωρεί από την αποκλεισμένη περιοχή χωρίς άδεια θα υπόκειται σε αναχαίτιση, εκτροπή και κατάληψη», με τη διευκρίνιση ότι «Ο αποκλεισμός δεν θα εμποδίσει την ουδέτερη διέλευση μέσω των Στενών του Ορμούζ προς ή από μη ιρανικούς προορισμούς». Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται να επιχειρούν έναν αυστηρό έλεγχο της πρόσβασης προς τα ιρανικά λιμάνια, αποφεύγοντας επισήμως να μπλοκάρουν συνολικά κάθε μη ιρανική ναυτιλιακή δραστηριότητα, αλλά δημιουργώντας παρ’ όλα αυτά ένα κλίμα ακραίας ανασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του, το Ιράν αντέδρασε οξύτατα, με εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων να χαρακτηρίζει τους αμερικανικούς περιορισμούς «παράνομους» και «ισοδύναμους με πειρατεία». Ταυτόχρονα, η Τεχεράνη προειδοποίησε πως θα εφαρμόσει «μόνιμο μηχανισμό» ελέγχου των Στενών του Ορμούζ και ξεκαθάρισε ότι εάν τεθούν σε κίνδυνο τα ιρανικά λιμάνια, τότε κανένα λιμάνι στον Κόλπο ή στον Κόλπο του Ομάν δεν θα θεωρείται ασφαλές. Η απάντηση αυτή δείχνει ότι η ιρανική πλευρά δεν αντιμετωπίζει τον αμερικανικό αποκλεισμό ως απλό μέτρο πίεσης, αλλά ως κίνηση που μπορεί να προκαλέσει ακόμη ευρύτερη αποσταθεροποίηση στη θαλάσσια περιοχή.

Οι επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας είναι ήδη στο τραπέζι. Η παρεμπόδιση των ιρανικών εξαγωγών θα αφαιρούσε σημαντική ποσότητα πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά, καθώς το Ιράν εξήγαγε περίπου 1,84 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, ενώ τον Απρίλιο οι εξαγωγές κινούνται γύρω στα 1,71 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Την ίδια στιγμή, η αύξηση της παραγωγής πριν από την έναρξη του πολέμου έχει οδηγήσει σε υψηλά αποθέματα, με περισσότερα από 180 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου να βρίσκονται ήδη φορτωμένα σε πλοία. Η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ παραμένει σχεδόν παγωμένη, παρά την πρόσφατη εκεχειρία, καθώς πολλά δεξαμενόπλοια αποφεύγουν τη διέλευση, ενώ κάποια που επιχείρησαν να περάσουν είτε γύρισαν πίσω είτε έμειναν αγκυροβολημένα. Παρ’ όλα αυτά, ένας περιορισμένος αριθμός δεξαμενόπλοιων εξακολουθεί να κινείται, κυρίως για φόρτωση από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ. Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι εκείνη μιας θαλάσσιας αρτηρίας που δεν έχει νεκρώσει ολοκληρωτικά, αλλά λειτουργεί πλέον μέσα σε συνθήκες ακραίου ρίσκου, στρατιωτικής απειλής και διαρκούς φόβου για νέα γενικευμένη έκρηξη.

Τελευταίες Ειδήσεις