
Άπαντες στην κυβέρνηση «κρέμονται από τα χείλη» του πρωθυπουργού, ο οποίος σήμερα, λίγο μετά τις 10 το πρωί αναμένεται να προβεί σε επίσημες δηλώσεις σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΚΕ και τους «γαλάζιους» Βουλευτές που... καίγονται από τη Κοβέσι.
Δύσκολες καταστάσεις για τη κυβέρνηση. Οι δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τον ΟΠΕΚΕΚΕ δημιουργούν τεράστια αναταραχή στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας. Ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές που εμπλέκονται στις δικογραφίες ζητούν την άρση της βουλευτικής τους ασυλίας προκειμένου να τεθούν στη δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας (λίγο μετά τις 10:00) αναμένεται να προβεί σε επίσημες δηλώσεις σχετικά με το θέμα.
Τι αναμένεται να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Αναβρασμός στη κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγές, θα επιχειρήσει να μιλήσει ανοιχτά για το θέμα και να δώσει απαντήσεις στον ελληνικό λαό. Μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει σήμερα έδωσε με δηλώσεις του χθες όντας στο Μεσολόγγι στην Επέτειο για τα 200 χρόνια από την ιστορική Έξοδο. «Παρά τις δυσκολίες, πραγματοποιούμε και εμείς με τη σειρά μας τη δική μας έξοδο από μία Ελλάδα χαμηλών προσδοκιών σε εκείνη των μεγάλων διεκδικήσεων και των υψηλών απαιτήσεων. Μακριά από το σκοτάδι της τοξικότητας και την καθήλωση της εσωστρέφειας, σε μια προσπάθεια, ωστόσο, που προϋποθέτει και σήμερα ενότητα, σιγουριά και πολιτική ωριμότητα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έβαλε παράλληλα τη διάσταση της μεγάλης εικόνας, θέλοντας να απαντήσει στο ευρύτερο διακύβευμα που αφορά τους πολίτες. «Μια εικόνα που, δυστυχώς, προοιωνίζεται γεωπολιτικές ανατροπές οι οποίες απαιτούν αμυντική και διπλωματική εγρήγορση, οικονομικούς τριγμούς που θα μας καλέσουν σε ρεαλιστικές αλλά απαραίτητες αναπροσαρμογές ώστε να προσαρμόσουμε την κοινωνία, αλλά και λαϊκιστικές εξάρσεις, οι οποίες μόνο με την αντεπίθεση του «μετώπου της αλήθειας» μπορούν να ηττηθούν», τόνισε.
Που θα σταθεί σήμερα ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα του σήμερα δεδομένα θα μιλήσει για «διαχρονικές και διακομματικές παθογένειες του τόπου», όπως έπραξε και στη χθεσινή του ανάρτηση, αναγνωρίζοντας και αστοχίες της κυβέρνησης του, που αναδείχθηκαν μέσα από τα όσα έγιναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Την ώσμωση της νομοθετικής εξουσίας με την εκτελεστική και διοικητική, την προσπάθεια επηρεασμού από βουλευτές και υπουργούς για υποθέσεις των ψηφοφόρων τους και την αδιαφάνεια. Θα αναφερθεί επίσης στα όσα έγιναν από τον περασμένο Ιούνιο -μετά την πρώτη δικογραφία- έως σήμερα για την αντιμετώπιση των παθογενειών στις αγροτικές επιδοτήσεις, κυρίως με τη μετάβαση του αμαρτωλού οργανισμού στην ΑΑΔΕ. Αλλά και τα όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα. «Τα διδάγματα από αυτήν την αρνητική εμπειρία παραμένουν. Όχι μόνο για την πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη στήριξη των αγροτών μας. Αλλά και ως νέα αφετηρία για μία δυναμικότερη αντιπαράθεση της Πολιτείας με το «Βαθύ Κράτος», όπως έγραψε στη χθεσινή του ανάρτηση. Τι άλλες πρωτοβουλίες μπορεί να πάρει; Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν διάφορες συζητήσεις, όπως θεσμικές πρωτοβουλίες για το αποκαλούμενο «ρουσφέτι» και τον επηρεασμό της διοίκησης, ξεχωρίζοντας τη μεταφορά ενός αιτήματος με θεσμικό τρόπο από την πολιτική πίεση. «Η αναγνώριση των παθογενειών πρέπει να συνοδεύονται από προτάσεις για το νομικό ή και το συνταγματικό πλαίσιο ενόψει της αναθεώρησης», είναι η άποψη κυβερνητικού στελέχους.
Έρχονται νέες δικογραφίες που «καίνε» κι άλλα πρόσωπα
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΚΕ βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Οι πληροφορίες θέλουν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να στέλνει στη χώρα μας νέες δικογραφίες που «καίνε» ακόμη περισσότερα πρόσωπα. Λογικό και επόμενο αυτή τη στιγμή να υπάρχει έντονη κινητικότητα στα εσωτερικά της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Άπαντες ψάχνουν το «αντίδοτο». Πως θα αντικρουστούν όλες οι κατηγορίες και πως βγει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη ημέρα. Ποιες θα είναι οι απώλειες και τι αντίκτυπο θα έχει όλο αυτό στην κοινωνία.
Τελευταίες Ειδήσεις
- «Για να το συνδέσω με την Ιθάκη»: Το επικό σκίτσο του Πετρουλάκη για το νέο κόμμα Τσίπρα, για το οποίο μιλούν όλοι σήμερα
- Τα Μερομήνια προβλέπουν «σκληρό» καλοκαίρι: Ποιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας
- Τεκτονικές αλλαγές σε νέα δημοσκόπηση: Τα 2 κόμματα που εξαφάνισε ο Τσίπρας με το καλημέρα