
Σήμα συναγερμού στη Μόσχα: Δημοσιονομική πίεση και άνοιγμα Πούτιν στους ολιγάρχες
Η πίεση που ασκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία στη ρωσική οικονομία φαίνεται να φέρνει τη Μόσχα μπροστά σε όλο και πιο δύσκολες επιλογές, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times και μετέδωσε το Reuters, να έχει απευθυνθεί σε ισχυρούς Ρώσους επιχειρηματίες ζητώντας «εθελοντικές» οικονομικές συνεισφορές για να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Το Κρεμλίνο, πάντως, έσπευσε να διαψεύσει ότι υπήρξε τέτοιο αίτημα από τον Ρώσο πρόεδρο, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να υποστηρίζει ότι η όποια προσφορά έγινε με πρωτοβουλία ενός επιχειρηματία και όχι επειδή ζητήθηκε από τον Πούτιν. Αυτή η διάψευση είναι κρίσιμη, γιατί δείχνει ότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό: η εικόνα ενός Κρεμλίνου που ζητά από τους ολιγάρχες να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τον πόλεμο θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένδειξη αυξημένης πίεσης στο εσωτερικό της ρωσικής μηχανής εξουσίας.
Η συζήτηση αυτή δεν προέκυψε τυχαία. Το Reuters έχει μεταδώσει ότι η Ρωσία ήδη από τις αρχές Μαρτίου προετοίμαζε περικοπή 10% στις «μη ευαίσθητες» δαπάνες του προϋπολογισμού για το 2026, καθώς τα έσοδα υποχωρούσαν. Το ίδιο ρεπορτάζ σημείωνε ότι μέσα στους δύο πρώτους μήνες του έτους τα ενεργειακά έσοδα της Ρωσίας είχαν σχεδόν υποδιπλασιαστεί και τα συνολικά έσοδα είχαν μειωθεί κατά 11%, την ώρα που το έλλειμμα είχε ήδη φτάσει σε πολύ υψηλό ποσοστό του ετήσιου στόχου. Με απλά λόγια, ο πόλεμος συνεχίζεται, τα έξοδα παραμένουν βαριά και η ρωσική κυβέρνηση αναζητά όλο και περισσότερα κανάλια χρηματοδότησης, είτε μέσα από φόρους είτε μέσα από περικοπές είτε μέσα από άτυπες «πατριωτικές» ενισχύσεις από τους πολύ ισχυρούς του συστήματος.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η όλο και πιο βαριά οικονομική πίεση
Το οικονομικό βάρος του πολέμου έχει γίνει πλέον δομικό πρόβλημα για τη Μόσχα. Το Reuters είχε μεταδώσει ήδη από πέρυσι ότι η ρωσική αμυντική δαπάνη για το 2026 προβλεπόταν να κινηθεί περίπου στα 13 τρισεκατομμύρια ρούβλια, επίπεδο εξαιρετικά υψηλό για μια οικονομία που προσπαθεί ταυτόχρονα να στηρίξει τον στρατό, να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δαπάνες και να κρατήσει σταθερό το εσωτερικό μέτωπο. Παράλληλα, οι ρωσικές περιφέρειες αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας, ενώ η ίδια η Μόσχα έχει ήδη στραφεί σε σκληρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Το γεγονός ότι ο Πούτιν μίλησε χθες σε επιχειρηματίες και προειδοποίησε να μη «σπαταληθούν» τα αυξημένα έσοδα από την άνοδο των τιμών πετρελαίου δείχνει ακριβώς αυτή τη νευρικότητα. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για την ανάγκη «μετριοπαθούς συντηρητισμού» και προσοχής, ξεκαθαρίζοντας ότι μια προσωρινή άνοδος των τιμών ενέργειας δεν σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να χαλαρώσει.
Το Κρεμλίνο αρνείται το αίτημα, αλλά τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πίεση
Ακόμη κι αν δεχτεί κανείς τη γραμμή του Κρεμλίνου ότι ο Πούτιν δεν «ζήτησε» χρήματα αλλά απλώς αποδέχτηκε μια προσφορά, το βασικό συμπέρασμα δεν αλλάζει εύκολα. Η Ρωσία βρίσκεται μπροστά σε αυξανόμενες πιέσεις στα έσοδά της, όχι μόνο λόγω του πολέμου, αλλά και λόγω των κυρώσεων, των εκπτώσεων στις ενεργειακές πωλήσεις και των χτυπημάτων που έχει δεχθεί η ενεργειακή της υποδομή. Το Reuters υπολόγισε ότι τουλάχιστον το 40% της ρωσικής εξαγωγικής πετρελαϊκής ικανότητας είχε τεθεί εκτός λειτουργίας προσωρινά ή μερικώς από ουκρανικά πλήγματα, ζημιές σε αγωγούς και κατασχέσεις δεξαμενόπλοιων, κάτι που χτυπά μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης της ρωσικής πολεμικής μηχανής. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η εικόνα ενός προέδρου που γυρίζει προς τους ολιγάρχες, έστω και με τρόπο που παρουσιάζεται ως «εθελοντικός», ταιριάζει με τη συνολική εικόνα μιας οικονομίας που συνεχίζει να αντέχει, αλλά αναγκάζεται να τραβά όλο και πιο σκληρά από όλα τα διαθέσιμα αποθέματα ισχύος και χρήματος.
Τελευταίες Ειδήσεις
- «Για να το συνδέσω με την Ιθάκη»: Το επικό σκίτσο του Πετρουλάκη για το νέο κόμμα Τσίπρα, για το οποίο μιλούν όλοι σήμερα
- Τα Μερομήνια προβλέπουν «σκληρό» καλοκαίρι: Ποιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας
- Τεκτονικές αλλαγές σε νέα δημοσκόπηση: Τα 2 κόμματα που εξαφάνισε ο Τσίπρας με το καλημέρα