
Nησιωτικές και περιφερειακές περιοχές πληρώνουν πρώτες το τίμημα του πολέμου
Σε τροχιά νέας ανόδου κινούνται οι τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα, με την απλή αμόλυβδη να φλερτάρει πλέον ανοιχτά με το όριο των 2 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις να το έχει ήδη ξεπεράσει.
Η πίεση από τη διεθνή αγορά πετρελαίου έχει αρχίσει να περνά ολοένα και πιο έντονα στην αντλία, την ώρα που η πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να τροφοδοτεί αβεβαιότητα και νευρικότητα. Στα επίσημα στοιχεία, ο πανελλαδικός σταθμισμένος μέσος όρος της αμόλυβδης 95 οκτανίων διαμορφώθηκε στα 1,913 ευρώ το λίτρο, ενώ το diesel κίνησης έφτασε στα 1,892 ευρώ.
Η εικόνα είναι ακόμη πιο πιεστική στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Οι Κυκλάδες έχουν ήδη περάσει το ψυχολογικό φράγμα, με μέση τιμή στα 2,037 ευρώ το λίτρο, ενώ ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 1,990 ευρώ. Πολύ ψηλά κινούνται επίσης η Λευκάδα με 1,957 ευρώ, το Ηράκλειο με 1,950 ευρώ και τα Χανιά με 1,948 ευρώ.
Η άνοδος αυτή δεν ήρθε απότομα σε μία μόνο ημέρα, αλλά χτίστηκε σταδιακά μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακολουθώντας το ράλι του Brent. Στις 17 Μαρτίου το Brent κινήθηκε ξανά πάνω από τα 103 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι αγορές παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από τα Στενά του Ορμούζ και τον κίνδυνο νέων διαταραχών στην προσφορά. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στις λιανικές τιμές καυσίμων κάθε άλλο παρά έχει εκτονωθεί.
Το αποτύπωμα της ανόδου φαίνεται καθαρά και στη σύγκριση με τα προ της κρίσης επίπεδα. Με βάση τα επίσημα δελτία ανά νομό, από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αμόλυβδη 95 οκτανίων καταγράφονται στα Χανιά, όπου η μέση τιμή ανέβηκε κατά περίπου 11,25%, στην Άρτα κατά 10,68%, στην Αττική κατά 10,38%, στην Καβάλα κατά 10,20% και στα Ιωάννινα κατά 9,15%. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι το κύμα ανατιμήσεων δεν περιορίζεται στα νησιά, αλλά έχει απλωθεί σε όλη τη χώρα.
Τελευταίες Ειδήσεις
- «Για να το συνδέσω με την Ιθάκη»: Το επικό σκίτσο του Πετρουλάκη για το νέο κόμμα Τσίπρα, για το οποίο μιλούν όλοι σήμερα
- Τα Μερομήνια προβλέπουν «σκληρό» καλοκαίρι: Ποιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας
- Τεκτονικές αλλαγές σε νέα δημοσκόπηση: Τα 2 κόμματα που εξαφάνισε ο Τσίπρας με το καλημέρα