
Η Kομισιόν ετοιμάζει πακέτα προστασίας από την ενεργειακή κρίση – Τι αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ
«Η επιστροφή σε ρωσικά ορυκτά καύσιμα θα ήταν στρατηγικό λάθος», δήλωσε κατηγορηματικά η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ η εκπρόσωπός της, Άννα-Κάισα Ίτκονεν, είχε προετοιμάσει το έδαφος λίγες ημέρες νωρίτερα στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου στις Βρυξέλλες.
Η φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε πως: «η Ένωση δεν θα γίνει ξανά ευάλωτη και εξαρτημένη». Αντίθετα, η Κομισιόν ετοιμάζει άμεσα μέτρα ανακούφισης. «Αυτή είναι η τιμή της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα», τόνισε, υπολογίζοντας ότι μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή κόστισε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους επιπλέον 3 δισ. ευρώ σε εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, με τις τιμές του αερίου να έχουν εκτοξευτεί κατά 50% και του πετρελαίου κατά 27%.
Καμία υποχώρηση δηλώνει η Κομισιόν
Η Ίτκονεν, μιλώντας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είχε ήδη στείλει το μήνυμα: «Δεν αντιμετωπίζουμε κρίση εφοδιασμού, αλλά υψηλές τιμές. Τα αποθέματά μας είναι πλήρη και οι προμήθειές μας είναι πλέον πλήρως διαφοροποιημένες».
Σήμερα η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πήγε ένα βήμα παραπέρα, απορρίπτοντας ρητά κάθε φωνή που ψιθυρίζει για «πραγματισμό» και επιστροφή στη Μόσχα. «Θα γινόμασταν πιο αδύναμοι, πιο εξαρτημένοι και πιο ευάλωτοι», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας όλα τα κράτη-μέλη να μείνουν πιστά στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για ανανεώσιμες πηγές και πυρηνική ενέργεια.
Η στάση αυτή δεν είναι στιγμιαία αντίδραση, αλλά αποτέλεσμα τετραετούς στρατηγικής απεξάρτησης που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Τελευταίες Ειδήσεις
- ΣΚΑΪ, πρώην σύντροφοι και… θανατική ποινή: Το τριπλό χτύπημα που εξόργισε τον Τσίπρα
- Η τρίτη δύναμη χωρίς κόμμα: Το παράδοξο των 27 που αλλάζουν το παιχνίδι
- Ο δρόμος Μητσοτάκη προς την κάλπη: Τραμπ, ΔΕΘ, Μάρμαρα, εκλογές


