Παρά τα όσα ακούγονται: Πόσοι πύραυλοι και drones έχουν επιβεβαιωμένα εκτοξευθεί εναντίον της Κύπρου από την αρχή του πολέμου

stratos-kypros

Οι επίσημες τοποθετήσεις δείχνουν ότι άλλο οι συναγερμοί και οι φόβοι στην περιοχή και άλλο τα επιβεβαιωμένα χτυπήματα

Η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Πάφο και η αναφορά του ότι η Κύπρος βρέθηκε στο στόχαστρο «πολλαπλών drones και πυραύλων» άνοιξαν εκ νέου τη συζήτηση για το τι ακριβώς έχει συμβεί στο νησί από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν.

Στο επίσημο κείμενο της γαλλικής προεδρίας γίνεται λόγος για «αρκετά drones και βολές πυραύλων», ενώ και ο ίδιος ο Μακρόν μίλησε δημόσια για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι σε μια Κύπρο που, όπως είπε, δέχθηκε πλήγματα.

Ωστόσο, τα έως τώρα διασταυρωμένα στοιχεία δείχνουν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα. Σύμφωνα με Reuters και AP, το μόνο απολύτως επιβεβαιωμένο πλήγμα πάνω σε στόχο στην Κύπρο είναι ένα drone τύπου Shahed που χτύπησε τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι, προκαλώντας περιορισμένες ζημιές. Την ίδια ημέρα εντοπίστηκαν ακόμη δύο drones που κατευθύνονταν προς το Ακρωτήρι και αναχαιτίστηκαν πριν φτάσουν στον στόχο τους. Με αυτά τα δεδομένα, ο σαφώς επιβεβαιωμένος αριθμός για drones ανέρχεται μέχρι στιγμής σε τρία.

Για τους πυραύλους, η εικόνα είναι πιο θολή. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι δήλωσε ότι δύο βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν «προς την κατεύθυνση της Κύπρου», διευκρινίζοντας όμως ότι το Λονδίνο δεν πιστεύει πως στόχευαν την ίδια την Κύπρο.

Το πιο κρίσιμο στοιχείο ήρθε την Τρίτη 10 Μαρτίου, όταν η κυπριακή κυβέρνηση επιχείρησε να βάλει φρένο στην εντύπωση ότι το νησί δέχθηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι οι πληροφορίες περί επιθέσεων με drones και πυραύλους κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ανακριβείς και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπήρξαν επιθέσεις κατά της Δημοκρατίας». Η διευκρίνιση αυτή ουσιαστικά ξεχωρίζει τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι από το ίδιο το κυπριακό κράτος.

Τελευταίες Ειδήσεις