Ναυλώνουν ιδιωτικά τζετ 200.000$ για να γλιτώσουν από τον πόλεμο

Ναυλώνουν ιδιωτικά τζετ 200.000$ για να γλιτώσουν από τον πόλεμο

Τι κάνουν οι εκατομμυριούχοι στο Ντουμπάι, για να ξεφύγουν από τους ιρανικούς πυραύλους – Τι λένε στην κάμερα της ΕΡΤ, για τις στιγμές αγωνίας που ζούνε

 Οι εκατομμυριούχοι του Ντουμπάι, επιδιώκουν με κάθε μέσο να εγκαταλείψουν αυτόν τον λαμπερό, κοσμοπολίτικο φορολογικό παράδεισο, καταβάλλοντας σε ορισμένες περιπτώσεις εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για να ξεφύγουν από τον περιφερειακό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Όταν είδαμε τη φωτιά, είπαμε “εντάξει, είναι ώρα να φύγουμε”», περιγράφει η Εβρίμ, μια Τουρκάλα υπήκοος, αναφερόμενη στη φωτιά που ξέσπασε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο κοντά στο σπίτι της, στο διάσημο αρχιπέλαγος τεχνητών νησιών The Palm, μετά την πτώση θραυσμάτων πυραύλων. Η Εβρίμ, ο σύζυγός της και τα δύο μικρά παιδιά τους πλήρωσαν 200.000 δολάρια για να πετάξουν από το γειτονικό σουλτανάτο του Ομάν προς τη Γενεύη, όπου σκοπεύουν να εγκατασταθούν αναμένοντας το τέλος του πολέμου.

Η οικογένεια δεν ήθελε να περιμένει, φοβούμενη την κλιμάκωση της σύρραξης παντού σε περίπτωση εμπλοκής στον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας, που ελέγχει ένα μεγάλο μέρος του εναέριου χώρου της περιοχής. Για να φθάσουν στο Μουσκάτ, οδήγησαν 6 ώρες στην έρημο. «Είχαμε πολύ άγχος», δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). «Κυρίως λόγω των παιδιών, όταν άκουσαν τον ήχο (της αναχαίτισης των πυραύλων), φοβήθηκαν».

Ιδιωτικά τζετ

Ο Γκλεν Φίλιπς, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων για την Air Charter Service, μια εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες ιδιωτικών τζετ παγκοσμίως, αναφέρει πως η «ζήτηση έχει ξεκάθαρα αυξηθεί».

«Έχουμε ήδη οργανώσει έναν ορισμένο αριθμό πτήσεων εκκένωσης και άλλες προγραμματίζονται, ιδίως από το Μουσκάτ», είπε στο AFP.

Η διαδρομή προς το Ομάν είναι η πιο δημοφιλής, προσθέτει ο Φίλιπς, αλλά η συμφόρηση στα σύνορα απαιτεί αναμονή τριών ή τεσσάρων ωρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί εξαιτίας της έλλειψης αεροσκαφών, με πολλά να έχουν καθηλωθεί στο έδαφος. Και οι εταιρείες ιδιωτικών τζετ διστάζουν επίσης να πετάξουν λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια. Την ίδια ώρα, η ζήτηση για ιδιωτικά οχήματα προκειμένου να φύγουν από τα Εμιράτα έχει εκτιναχθεί, λέει ο Μάικ ντε Σόουζα, συντονιστής επιχειρήσεων της Indus Chauffeur στο Ντουμπάι, που σημειώνει πως η πελατεία του αποτελείται κυρίως από πλούσιους δυτικών χωρών. Πολλοί πηγαίνουν στη Σαουδική Αραβία, όπου τα αεροδρόμια συνεχίζουν να λειτουργούν, ακόμα και αν η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου για το βασίλειο μπορεί να αποτελέσει μία πρόκληση.

 

 

Τελευταίες Ειδήσεις