
Η Αθήνα ανταποκρίθηκε σε αίτημα της Σόφιας για ενίσχυση της αντιβαλλιστικής άμυνας
Η Ελλάδα προχωρά σε μια σημαντική αμυντική κίνηση στην περιοχή των Βαλκανίων, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Βουλγαρίας για ενίσχυση της αντιβαλλιστικής της προστασίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα διαθέσει στρατιωτικά μέσα και προσωπικό για την υποστήριξη της γειτονικής χώρας, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική επικοινωνία του Έλληνα υπουργού με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ατανάς Ζαπριάνοφ και εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Ελλάδα μεταφέρει σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας πυροβολαρχία Patriot, η οποία θα μπορεί να καλύπτει αντιβαλλιστικά μεγάλο τμήμα της επικράτειας της Βουλγαρίας. Παράλληλα, ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 μετασταθμεύει σε αεροδρόμιο της Βόρειας Ελλάδας με αποστολή την παροχή επιπλέον αεροπορικής κάλυψης.
Οι μόνες πυροβολαρχίες Patriot που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στο Σέδες της Θεσσαλονίκης και στη Χρυσούπολη της Καβάλας. Οι συγκεκριμένες περιοχές θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές από στρατηγική άποψη, καθώς επιτρέπουν την κάλυψη μεγάλου μέρους της βαλκανικής περιοχής.
Δεν αποκλείεται τα μαχητικά F-16 να σταθμεύσουν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα, καθώς αποτελεί το πλησιέστερο στρατιωτικό αεροδρόμιο προς τη Βουλγαρία. Η επιλογή αυτής της τοποθεσίας επιτρέπει ταχύτερη επιχειρησιακή ανταπόκριση σε περίπτωση ανάγκης.
Για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, δύο ανώτεροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στο Κέντρο Επιχειρήσεων των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Σόφια. Η παρουσία τους θα συμβάλει στον συντονισμό των ενεργειών και στην ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών.
Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει την αμυντική δυνατότητα της Ελλάδας. Όπως υπογράμμισε, η χώρα μας παραμένει πλήρως ικανή να προστατεύσει την επικράτειά της, ενώ παράλληλα στηρίζει συμμάχους όταν αυτό ζητηθεί.
Τέλος, ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σόφια, μετά από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του, προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας.
Τελευταίες Ειδήσεις
- Τα Μερομήνια προβλέπουν «σκληρό» καλοκαίρι: Ποιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας
- Τεκτονικές αλλαγές σε νέα δημοσκόπηση: Τα 2 κόμματα που εξαφάνισε ο Τσίπρας με το καλημέρα
- Το πρώτο… καλλιτεχνικό μπαμ του Τσίπρα: Ο ηθοποιός που κλείνει στο νέο κόμμα