Χθες εκτόξευσε 300: Πόσους βαλλιστικούς πυραύλους έχει ακόμα στο οπλοστάσιό του το Ιράν

Δύναμη πυρός του «οι πόλεις των πυραύλων»: Έχει το Ιράν το οπλοστάσιο να αντέξει μια πολύμηνη σύρραξη με ΗΠΑ και Ισραήλ;

Το Ιράν φαίνεται πως έχει ακόμη «δόντια», αλλά όχι την πολυτέλεια να τα ξοδεύει χωρίς κόστος

Η χθεσινή ιρανική επίθεση, με μαζικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και drones προς πολλαπλές κατευθύνσεις στη Μέση Ανατολή, επανέφερε το ερώτημα που απασχολεί πλέον στρατιωτικούς και αναλυτές: πόσο μεγάλο είναι ακόμη το απόθεμα της Τεχεράνης και για πόσο μπορεί να αντέξει έναν πόλεμο φθοράς.

Οι πιο πρόσφατες δημόσιες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα βαλλιστικά οπλοστάσια στην περιοχή, αλλά το ακριβές μέγεθος του εναπομείναντος αποθέματος παραμένει αβέβαιο. Το Reuters, επικαλούμενο διαθέσιμες εκτιμήσεις, σημειώνει ότι το εύρος κυμαίνεται από περίπου 2.500 πυραύλους, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, έως και περίπου 6.000 κατά άλλους αναλυτές.

Στο πιο συντηρητικό σενάριο, αυτό που αποδίδεται στην ισραηλινή στρατιωτική εκτίμηση, το Ιράν φέρεται να είχε γύρω στους 2.500 βαλλιστικούς πυραύλους στις αρχές της τρέχουσας αναμέτρησης. Αν συνυπολογιστούν οι απώλειες του 2024 και του 2025, αλλά και οι πρόσφατες βολές, αρκετές αναλύσεις τοποθετούν το λειτουργικό, άμεσα διαθέσιμο απόθεμα χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο. Σε παλαιότερες αμερικανικές εκτιμήσεις, πάντως, ο αριθμός είχε τοποθετηθεί ακόμη και πάνω από τους 3.000 βαλλιστικούς πυραύλους, χωρίς να υπολογίζονται οι πύραυλοι cruise εδάφους-εδάφους.

Αυτό σημαίνει ότι μετά τις χθεσινές εκτοξεύσεις 300 βαλλιστικών πυραύλων, το Ιράν πιθανότατα εξακολουθεί να έχει σημαντικό απόθεμα, αλλά όχι ανεξάντλητο. Το κρίσιμο στοιχείο δεν είναι μόνο πόσοι πύραυλοι υπάρχουν σε αποθήκες και υπόγειες εγκαταστάσεις, αλλά και πόσοι εκτοξευτές, πόσες γραμμές παραγωγής και πόσες δυνατότητες ταχείας αναπλήρωσης έχουν απομείνει μετά τα ισραηλινά πλήγματα. Το Reuters ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει ήδη χτυπήσει εκατοντάδες ιρανικούς εκτοξευτές και προχωρά και σε δεύτερη φάση επιθέσεων κατά υπόγειων πυραυλικών εγκαταστάσεων.

Γι’ αυτό και η εικόνα που βγαίνει δεν είναι πως η Τεχεράνη «ξέμεινε», αλλά πως η ικανότητά της να εξαπολύει μαζικά κύματα πυραύλων με την ίδια συχνότητα αρχίζει να πιέζεται. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ιράν έχει εκτοξεύσει πάνω από 500 πυραύλους από την έναρξη του πολέμου, ενώ ο ρυθμός των επιθέσεων έχει μειωθεί αισθητά καθώς υποβαθμίζονται οι δυνατότητες εκτόξευσης και πλήττονται κρίσιμες υποδομές. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα για την Τεχεράνη ίσως να μην είναι μόνο το «πόσους έχει», αλλά και το «πόσους μπορεί ακόμη να ρίξει αποτελεσματικά».

Το Ιράν πιθανότατα εξακολουθεί να διαθέτει από μερικές χιλιάδες έως, στο χαμηλό άκρο των εκτιμήσεων, λίγες χιλιάδες ή και χαμηλότερο λειτουργικό απόθεμα, όμως η πραγματική του αντοχή θα κριθεί από την παραγωγή, τη διασπορά και την επιβίωση των εκτοξευτών του.

Τελευταίες Ειδήσεις