Μητσοτάκης στη Βουλή: «Ίσως ήμουν προσβλητικός για τις φακές» – Το αιχμηρό καρφί για τους «πατριώτες της φακής»

Μητσοτάκης στη Βουλή: «Ίσως ήμουν προσβλητικός για τις φακές» - Το αιχμηρό καρφί για τους «πατριώτες της φακής»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στη Βουλή στους επικριτές της αποστολής ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο, λέγοντας με ειρωνικό τόνο ότι ίσως ήταν «προσβλητικός για τις φακές» όταν είχε μιλήσει για «πατριώτες της φακής».

Η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού εξελίχθηκε σε μια ευρύτερη πολιτική αντιπαράθεση για τα εθνικά ζητήματα, την εξωτερική πολιτική και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο της δευτερολογίας του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απαντήσει σε όσους αμφισβητούν την απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει την παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο. Με εμφανή ειρωνικό τόνο αναφέρθηκε στη φράση που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν περί «πατριωτών της φακής», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ίσως τελικά είχε υπάρξει «προσβλητικός για τις φακές». Η φράση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στην αίθουσα της Βουλής και έδωσε το στίγμα της πολιτικής αντιπαράθεσης που εξελίχθηκε γύρω από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Η αναφορά στους «πατριώτες της φακής»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι υπήρξαν πολιτικές δυνάμεις, κυρίως στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες στο παρελθόν ζητούσαν διαρκώς την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της χώρας. Όπως είπε, οι ίδιοι κύκλοι εμφανίζονται τώρα διστακτικοί απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει την παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν περί «πατριωτών της φακής». Με εμφανή διάθεση ειρωνείας πρόσθεσε ότι ίσως τότε είχε υπάρξει άδικος με τις… φακές, επιχειρώντας να υπογραμμίσει τη στάση όσων επικρίνουν την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες συνδράμει έμπρακτα την Κύπρο σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αποστολή δυνάμεων στην Κύπρο

Κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα. Όπως τόνισε, η αποστολή γίνεται στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα έστειλε τη φρεγάτα «Κίμων», τη φρεγάτα «Ψαρά» και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, με στόχο την αποτροπή πιθανών απειλών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή δείχνει στην πράξη πώς αντιλαμβάνεται η Ελλάδα την ενίσχυση της εθνικής ισχύος και τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα επισήμανε ότι μετά την ελληνική πρωτοβουλία ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, ενώ ενδέχεται να υπάρξει συμμετοχή και άλλων κρατών.

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Σημαντικό μέρος της τοποθέτησης του πρωθυπουργού αφορούσε και το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το μέτρο αποτελεί σημαντική θεσμική τομή, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν πιο ενεργά στις εκλογικές διαδικασίες.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει ευρεία συναίνεση στη Βουλή, ώστε το νομοσχέδιο να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό ψήφων. Όπως είπε, η δυνατότητα επιστολικής ψήφου μπορεί να εφαρμοστεί ήδη από τις επόμενες εκλογές, ενώ για το σύστημα εκλογής των βουλευτών αποδήμων προτείνεται μεταβατική περίοδος.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών να υπάρξει πρόβλεψη ώστε το νέο σύστημα εκλογής αποδήμων βουλευτών να εφαρμοστεί 18 μήνες μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Η πρόταση για τις εκλογικές περιφέρειες αποδήμων

Ο πρωθυπουργός πρότεινε επίσης την κατάτμηση του εκλογικού σώματος των αποδήμων σε τρεις διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες. Όπως εξήγησε, μία θα μπορούσε να αφορά την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μία τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και μία την Ωκεανία και την υπόλοιπη Ασία.

Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, θα διασφαλίζεται πιο ισορροπημένη εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των δεσμών με τον απόδημο ελληνισμό, τονίζοντας ότι η χώρα διαθέτει πλέον εθνική στρατηγική για τη διασπορά.

 

Τελευταίες Ειδήσεις