
Τι αποκάλυψε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας και ποιοι ήταν οι στόχοι
Σοβαρή ανησυχία προκάλεσε η αποκάλυψη του υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζον Χίλι, ότι δύο πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν κατευθύνθηκαν προς την Κύπρο, όπου βρίσκονται βρετανικές στρατιωτικές βάσεις.
Σύμφωνα με τον Χίλι, οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ πριν φτάσουν στον τελικό τους προορισμό. «Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν είχαν ως στόχο τις βάσεις μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο πως το περιστατικό «δείχνει πόσο αδιάκριτα» ενεργεί η Τεχεράνη στο πλαίσιο των αντιποίνων της.
Στο επίκεντρο οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο
Το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί δύο στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο οι οποίες αποτελούν κομβικά σημεία για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Οι βάσεις αυτές έχουν αξιοποιηθεί διαχρονικά για αποστολές επιτήρησης, υποστήριξης και αεροπορικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Αν και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι πύραυλοι στόχευαν άμεσα τις βρετανικές εγκαταστάσεις, η κατεύθυνσή τους προς την Κύπρο εντείνει τις ανησυχίες για πιθανή γεωγραφική επέκταση της σύγκρουσης.
Ανησυχία και για το Μπαχρέιν
Ο Χίλι αποκάλυψε επίσης ότι περίπου 300 Βρετανοί στρατιωτικοί βρίσκονταν κοντά σε πιθανούς ιρανικούς στόχους στο Μπαχρέιν, γεγονός που αυξάνει τον βαθμό επικινδυνότητας για το βρετανικό προσωπικό στην περιοχή.
Το Μπαχρέιν φιλοξενεί σημαντικές δυτικές στρατιωτικές υποδομές και θεωρείται κρίσιμος κόμβος για ναυτικές επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο. Η παρουσία βρετανικών δυνάμεων εκεί αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Λονδίνου για διατήρηση σταθερότητας και αποτροπής στην περιοχή.
Κλιμάκωση και γεωπολιτικές προεκτάσεις
Η εκτόξευση πυραύλων προς την Κύπρο, έστω και αν, σύμφωνα με το Λονδίνο, δεν στόχευαν τις βρετανικές βάσεις, αναδεικνύει τον κίνδυνο ακούσιας εμπλοκής τρίτων χωρών. Η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σταδιακά σε ζώνη αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας, με πολλαπλούς στόχους και αντικρουόμενα συμφέροντα.
Τελευταίες Ειδήσεις
- Δημοσκόπηση Pulse: Παίρνει την ανηφόρα η ΝΔ, στάσιμο το ΠΑΣΟΚ, μάχη Τσίπρα – Καρυστιανού
- Με τις ευλογίες του Μητσοτάκη: Το απόλυτο φαβορί για νέος Γραμματέας της ΝΔ
- Η ενωτική Κίμπερλι κέρδισε μέχρι και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο


