Έρχονται τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα απαλλαγούν από την καταβολή του

Έρχονται τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα απαλλαγούν από την καταβολή του

Ο ΕΝΦΙΑ μηδενίζει μόνο για λίγους

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμένεται να «ανέβουν» τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες να βλέπουν το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του επόμενου μήνα, ενώ εφάπαξ πληρωμή δεν δίνει έκπτωση.

Η πλήρης απαλλαγή (100%) από τον ΕΝΦΙΑ δεν γίνεται αυτόματα: απαιτείται υποβολή της αίτησης–δήλωσης (Δ500) και να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Αφορά:

  • Νοικοκυριά με 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω, και
  • Φορολογούμενους με αναπηρία άνω του 80%

εφόσον ισχύουν ταυτόχρονα:

  • οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για/τον-τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, και
  • συνολική επιφάνεια κτισμάτων με δικαιώματα έως 150 τ.μ.

Υπάρχουν μειώσεις που δεν μηδενίζουν τον φόρο, αλλά ρίχνουν το ποσό:

  • Έκπτωση έως 20% για κατοικίες ασφαλισμένες από φυσικές καταστροφές (σεισμό/πυρκαγιά/πλημμύρες), με αίτηση στο myProperty έως 16/2 και αξία κατοικίας έως 500.000 ευρώ (αναλογικά μικρότερη έκπτωση αν η ασφάλιση δεν καλύπτει 12 μήνες).
  • Μείωση 50% για χαμηλότερα εισοδήματα, με κριτήρια: εισόδημα έως 9.000 ευρώ (+1.000 ευρώ για σύζυγο/συμβίωση και κάθε εξαρτώμενο), επιφάνεια έως 150 τ.μ., και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας έως 85.000 ευρώ για άγαμο.

Τελευταίες Ειδήσεις