
Αποκλεισμοί, πυρπολήσεις και νεκροί σε δεκάδες πολιτείες μετά τη στρατιωτική επιχείρηση
Η εξόντωση του «Ελ Μέντσο», ηγέτη του Jalisco New Generation Cartel, προκάλεσε άμεση ανάφλεξη σε ολόκληρο το Μεξικό, με τη χώρα να βιώνει εκτεταμένη βία και γενικευμένη ανασφάλεια. Ο Νεμέσιο Ρουμπέν Οσεγκέρα Θερβάντες σκοτώθηκε σε στρατιωτική επιχείρηση στην πολιτεία Χαλίσκο, γεγονός που πυροδότησε αντίποινα από ένοπλα μέλη της οργάνωσης. Σε τουλάχιστον 20 πολιτείες καταγράφηκαν αποκλεισμοί δρόμων, πυρπολήσεις οχημάτων και επιθέσεις, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν νεκρούς, μεταξύ αυτών και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.
Στη Γουαδαλαχάρα, σχολεία και καταστήματα παρέμειναν κλειστά, οι δρόμοι άδειασαν και οι κάτοικοι περιορίστηκαν στα σπίτια τους. Στο αεροδρόμιο της πόλης ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν πτήσεις, με τουρίστες και ταξιδιώτες να αναζητούν τρόπο να εγκαταλείψουν την περιοχή. Σε τουριστικές ζώνες όπως το Πουέρτο Βαγιάρτα, επισκέπτες απομακρύνθηκαν εσπευσμένα, καθώς φλεγόμενα οχήματα και καπνοί ενίσχυαν το κλίμα πανικού.
Οι πολιτείες Μιτσοακάν και Γκουαναχουάτο ανέφεραν νεκρούς, ενώ ο στρατός χρειάστηκε να απομακρύνει εκατοντάδες οδοφράγματα. Σύμφωνα με το Reuters, νεοσύστατη υπηρεσία του Πενταγώνου συνέβαλε στην επιχείρηση, υπογραμμίζοντας τη συνεργασία Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών.
Η πρόεδρος Κλαούντια Σάινμπαουμ κάλεσε σε ψυχραιμία, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η εξόντωση του ηγέτη ενδέχεται να οδηγήσει είτε σε εσωτερική διαμάχη για τη διαδοχή είτε σε σύγκρουση με αντίπαλα καρτέλ. Το ερώτημα παραμένει αν η οργάνωση θα αποδυναμωθεί ή αν το Μεξικό εισέρχεται σε νέο κύκλο βίας.
Así el aeropuerto de Guadalajara en estos momentos: eliminar al Mencho traerá mucha violencia pic.twitter.com/9ypois3LGo
— Pepe Mena (@PepeMena_) February 22, 2026
Τελευταίες Ειδήσεις
- «Για να το συνδέσω με την Ιθάκη»: Το επικό σκίτσο του Πετρουλάκη για το νέο κόμμα Τσίπρα, για το οποίο μιλούν όλοι σήμερα
- Τα Μερομήνια προβλέπουν «σκληρό» καλοκαίρι: Ποιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας
- Τεκτονικές αλλαγές σε νέα δημοσκόπηση: Τα 2 κόμματα που εξαφάνισε ο Τσίπρας με το καλημέρα