Πατέρας Αντώνιος: Πρόταση για ενοχή και για καταναγκαστικές εργασίες από την εισαγγελέα – Τι αλλάζει πριν τη δίκη του Μαρτίου

Πατέρας Αντώνιος: Πρόταση για ενοχή και για καταναγκαστικές εργασίες από την εισαγγελέα - Τι αλλάζει πριν τη δίκη του Μαρτίου

Δίκη Κιβωτού: Ποιοι 4 υπάλληλοι μπαίνουν στο κάδρο των ευθυνών

Η υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου επανέρχεται στο προσκήνιο με την εισαγγελική πρόταση που διατυπώθηκε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, όπου ζητήθηκε η καταδίκη του πατέρα Αντωνίου Παπανικολάου για επιμέρους πράξεις του αρχικού κατηγορητηρίου που αφορούν σωματικές βλάβες, τιμωρίες και καταναγκαστικές εργασίες σε βάρος παιδιών που φιλοξενούνταν σε δομές της οργάνωσης. Η δίκη διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό, μετά από έφεση τόσο του ίδιου όσο και του εισαγγελέα, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες που συνδέονται με περιστατικά σε δομές της Αθήνας και του Βόλου.

Κιβωτός: Η εισαγγελική πρόταση για τον πατέρα Αντώνιο

Η εισαγγελέας Παναγιώτα Συμιγιάννη ζήτησε την ενοχή του πατέρα Αντωνίου όπως πρωτοδίκως για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, την οποία φέρεται να επέβαλλε ως τιμωρία σε ανηλίκους που παρουσίαζαν παραβατική συμπεριφορά ή δεν τηρούσαν τους κανόνες της Κιβωτού. Επιπλέον, πρότεινε την προσθήκη τριών περιπτώσεων που αφορούν καταναγκαστικές εργασίες. Κατά την αγόρευσή της, χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο «ηγετική μορφή», επισημαίνοντας ότι έδινε οδηγίες και εντολές που εκτελούνταν από υπαλλήλους, γνωρίζοντας, όπως είπε, όλα τα παιδιά και λαμβάνοντας αποφάσεις.

Παράλληλα, ζήτησε την καταδίκη τεσσάρων πρώην υπαλλήλων της Κιβωτού για επιμέρους πράξεις που αφορούν σωματικές τιμωρίες, ενώ πρότεινε την πλήρη απαλλαγή δύο άλλων εργαζομένων. Τόνισε ότι εφόσον ο πατέρας Αντώνιος αποδοκίμαζε τέτοιες συμπεριφορές και δεν τις συγκάλυπτε, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί τα περιστατικά, αποδίδοντάς του ρόλο ηθικού αυτουργού.

Κιβωτός και επόμενες δίκες: Τι έρχεται τον Μάρτιο

Ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου έχει ήδη καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και τριών μηνών, μετατρέψιμη προς 10 ευρώ την ημέρα, για πέντε περιπτώσεις πρόκλησης σωματικών βλαβών και ηθικής αυτουργίας σε βάρος εννέα παιδιών. Είχε απαλλαγεί για δεκατέσσερις επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου.

Η δίκη για κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες που αφορούν καταγγελίες για ασελγείς πράξεις έχει προσδιοριστεί για τον Μάρτιο. Ο πατέρας Αντώνιος επιμένει στην αθωότητά του και ζήτησε να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό, ενώ και ο εισαγγελέας άσκησε έφεση. Κατά την εισαγγελική αγόρευση ο κατηγορούμενος δεν παρέστη, όπως δεν είχε παραστεί και στο στάδιο των απολογιών, με την υπεράσπισή του να έχει αποχωρήσει καταγγέλλοντας μεροληπτική στάση της έδρας. Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων.

 

Τελευταίες Ειδήσεις