Δημοσκόπηση ALCO: Η ΝΔ μπροστά, αλλά οι ψηφοφόροι δείχνουν ενδιαφέρον για νέα κόμματα

dimoskopisi-ekloges

Ποιοι είναι οι πρώτοι, ποιοι κερδίζουν την προτίμηση για νέα κόμματα και τι λένε για Τσίπρα και Καρυστιανού.

Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add Instanews.gr on Google

Στην κορυφή της πρόθεσης ψήφου βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 23,5%, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO για τον Alpha.

Στη δεύτερη θέση έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 10,5% επί των εγκύρων ψήφων. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 9,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 7,9% και το ΚΚΕ με 7,1%. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 3,7%, η Φωνή Λογικής 2,8%, το ΜέΡΑ25 2,6% και η Νίκη 2,2%. Το Κίνημα Δημοκρατίας φτάνει στο 1,8% και η Νέα Αριστερά στο 1,3%. Ένα ποσοστό 8,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει κάποιο άλλο κόμμα, ενώ ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων, που ανέρχεται σε 18,4%.

Αντιδράσεις για Τσίπρα και Καρυστιανού

Στην ερώτηση σχετικά με τα συναισθήματα των πολιτών απέναντι στην προοπτική δημιουργίας κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα, το 48% δηλώνει αδιαφορία, το 33% αρνητικά και το 17% θετικά.

Στην ίδια ερώτηση για τη Μαρία Καρυστιανού, το 40% απαντά αδιάφορα, το 29% αρνητικά και το 26% θετικά. Από τους πολίτες που έχουν θετική εικόνα για τον Αλέξη Τσίπρα, το 33% δηλώνει ότι είναι «πολύ πιθανό» να στηρίξει ένα νέο κόμμα στις εκλογές, ενώ το 34% το θεωρεί «αρκετά πιθανό».

Όσοι έχουν θετική εικόνα για τη Μαρία Καρυστιανού, το 36% λέει ότι είναι «πολύ πιθανό» να υποστηρίξει ένα νέο κόμμα και το 34% ότι είναι «αρκετά πιθανό».

«Ψήφος διαμαρτυρίας»

Στην ερώτηση αν στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν περισσότερο για να εξασφαλιστεί κυβερνητική σταθερότητα ή για να εκφράσουν διαμαρτυρία, το 58% επιλέγει διαμαρτυρία, ενώ το 37% αναφέρει ότι θα ψηφίσει με στόχο τη σταθερότητα. Παρόμοια ήταν και τα ποσοστά στη μέτρηση του Σεπτεμβρίου 2025, όταν το 57% είχε δηλώσει ότι θέλει να εκφράσει διαμαρτυρία και το 34% ότι επιθυμεί κυβερνητική σταθερότητα.

Υψηλό παραμένει και το ποσοστό όσων δηλώνουν πιθανό να υποστηρίξουν ένα νέο κόμμα στις επόμενες εκλογές, το 23% το θεωρεί «αρκετά πιθανό», το 18% «πολύ πιθανό», ενώ το 16% το χαρακτηρίζει «λίγο πιθανό» και το 31% «καθόλου».

Τελευταίες Ειδήσεις