Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ για τον «αλγόριθμο Ανδρουλάκη»: Οι «φωνές» του Δούκα από την ΚΟΕΣ και η οριστικοποίηση της ρήξης

Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ για τον «αλγόριθμο Ανδρουλάκη»: Οι «φωνές» του Δούκα από την ΚΟΕΣ και η οριστικοποίηση της ρήξης

Η συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, έγινε άνω-κάτω με την αντιπαράθεση ανάμεσα στους προεδρικούς και την εσωκομματική αντιπολίτευση να φουντώνει. Η αντιπαράθεση αφορούσε τον τρόπο διεξαγωγής του Συνεδρίου

Ο Χάρης Δούκας είχε εναντιωθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη από τον περασμένο μήνα και τον είχε προειδοποιήσει να μην βγάλει τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ με την… ανδρουλακική μέθοδο. Στην ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ πριν από περίπου έναν μήνα υπήρξε… beef του δήμαρχου της Αθήνας με τον πρόεδρο του κόμματος, για τον τρόπο κατανομής των συνέδρων, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον «αλγόριθμο» του Ανδρουλάκη, που όπως είπε ενδέχεται να έχουν μικρή εκπροσώπηση περιφέρειες όπως η Αθήνα έναντι για παράδειγμα των Κρητών (του Ανδρουλάκη).

Αιχμές είχε αφήσει την ίδια μέρα και μάλιστα λίγες ώρες αργότερα, παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Παύλος Γερουλάνος στην κοπή της πίτας του στο Caravel. Ο εκ των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ είχε πει παρόντος του προέδρου ότι «εγώ σας τα ‘λεγα» ότι θα γίνει… μύλος και «πάμε τώρα από εδώ και στο εξής να σώσουμε ό,τι μπορούμε».

Ο «εμφύλιος» αναμένεται να κορυφωθεί στο συνέδριο, εκεί που για μία ακόμα φορά ο Χάρης Δούκας και πιθανώς και οι υπόλοιποι που βρίσκονται απέναντι από τον πρόεδρο, θα ζητήσουν την de facto απόρριψη της ΝΔ πριν και μετά την κάλπη του 2027, την ώρα που προκρίνει την έναρξη προγραμματικού διαλόγου με όλες τις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις, χωρίς αποκλεισμούς, θέση που ερμηνεύεται ως άνοιγμα προς τον χώρο της κατακερματισμένης Αριστεράς. Μιας Αριστεράς, την οποία ο Ανδρουλάκης δείχνει να αποστρέφεται και να τηρεί ισορροπημένη στάση ανάμεσα στη ΝΔ και τους υπόλοιπους.

Η σημερινή συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, έγινε άνω-κάτω με την αντιπαράθεση ανάμεσα στους προεδρικούς και την εσωκομματική αντιπολίτευση να φουντώνει. Η αντιπαράθεση όπως γίνεται εύκολα κατανοητό αφορούσε τον τρόπο διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι άνθρωποι από το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη επέμειναν στη διατήρηση της διαδικασίας που είχε εφαρμοστεί και στο προηγούμενο Συνέδριο, απορρίπτοντας την εκλογή βάσει του μητρώου μελών και προκρίνοντας την κατανομή με κριτήριο τα εκλογικά αποτελέσματα του κόμματος ανά περιφέρεια.

Πέρασε η προεδρική γραμμή για το Συνέδριο

Στο κείμενο που διένειμε η προεδρική πλευρά τονίζεται ότι η κατανομή θα γίνει «χωρίς κανέναν αλγόριθμο, ποσοστό ή εξίσωση», επιρρίπτοντας ευθύνες στον Χάρη Δούκα για διασπαστικές τάσεις, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσουν, απορρίπτοντας ρητά τις αιτιάσεις περί «μυστήριων» μηχανισμών, όπως τον αλγόριθμο που είχε καταγγείλει ο Χάρης Δούκας. Τελικά, η προεδρική πρόταση πέρασε, παρά την έντονη διαφωνία της Τόνιας Αντωνίου, η οποία ήταν παρούσα εκ μέρους του Χάρη Δούκα.

Η διαδικασία εκλογής των συνέδρων έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 15 Μαρτίου 2026. Την οργάνωση και επίβλεψη της διαδικασίας θα αναλάβει η ΕΔΕΚΑΠ, η οποία θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού του κόμματος. Οι σύνεδροι υπολογίζονται σε περισσότερους από 3.500 και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα σχηματιστεί το μωσαϊκό των Ανδρουλακικών και των αντιπολιτευόμενων.

Με το μοντέλο που επιλέγει ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρά τις αντιδράσεις από τον Χάρη Δούκα και τον Παύλο Γερουλάνο, θα κυριαρχήσουν οι σύνεδροι από την περιφέρεια κι όχι από τα αστικά κέντρα, όπου το ΠΑΣΟΚ είχε αρνητικές επιδόσεις. Σημειώνεται ότι στην περιφέρεια και ειδικά στην Κρήτη το ΠΑΣΟΚ είχε καταγράψει τις υψηλότερες επιδόσεις στις προηγούμενες εκλογές. Κατά συνέπεια, το Ηράκλειο θα έχει πάνω από 200 συνέδρους, περισσότερους από μεγάλες περιοχές της Αθήνας. Η ανθρωπογεωγραφία δίνει χρίζει απόλυτο κυρίαρχο του παιχνιδιού τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη αποδυναμώνοντας ταυτοχρόνως τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, αφού Γερουλάνος και Δούκας έχουν τους πυρήνες των θιασωτών τους στην Αθήνα.

Τελευταίες Ειδήσεις