
Το μήνυμα του Λευκού Οίκου είναι ξεκάθαρο: Η διπλωματία έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. «Αν καταλήξουμε σε συμφωνία με το Ιράν, θα είναι θετικό… Αν όχι, θα δούμε τι θα συμβεί», τόνισε ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε την πολεμική ρητορική κατά του Ιράν αναφέροντας για μία ακόμα φορά ότι στέλνει αρμάδα στο Ιράν. Μόνο που αυτή τη φορά την… αναβάθμισε χαρακτηρίζοντάς την «τεράστια αρμάδα». Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής με το Ιράν, χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα απέναντι στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις του την Παρασκευή, η κινητοποίηση αυτή είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος και δυνατότητες από την αντίστοιχη που είχε γίνει στην κρίση της Βενεζουέλας, θέλοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς την Τεχεράνη.
Το μήνυμα του Λευκού Οίκου είναι ξεκάθαρο: Η διπλωματία έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. «Αν καταλήξουμε σε συμφωνία με το Ιράν, θα είναι θετικό… Αν όχι, θα δούμε τι θα συμβεί», τόνισε ο Τραμπ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη κίνηση των αμερικανικών δυνάμεων να εξαρτηθεί από τη στάση της Τεχεράνης στις διαπραγματεύσεις.
Το Ιράν δεν είναι Βενεζουέλα
Ο Τραμπ, λένε αξιωματούχοι, υιοθετεί μια παρόμοια προσέγγιση απέναντι στο Ιράν όπως και απέναντι στη Βενεζουέλα, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωσαν δυνάμεις λίγο έξω από τις ακτές τους για μήνες στο πλαίσιο μιας εκστρατείας πίεσης για την εκδίωξη του Νικολάς Μαδούρο. Οι προσπάθειες να πειστεί μέσω της διπλωματικής οδού να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα απέτυχαν σε αυτή την περίπτωση, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές δυνάμεις να επιτεθούν στη χώρα και να τον απαγάγουν. O ίδιος και η σύζυγός του κρατούνται κι αναμένουν να δικαστούν.
Το Ιράν από την πλευρά του, δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια, αλλά τηρεί προς το παρόν επιφυλακτική στάση. Οι Αμερικανοί τους πιέζουν για τον οριστικό τερματισμό κάθε εμπλουτισμού ουρανίου και την εγκατάλειψη όλων των τρεχόντων πυρηνικών αποθεμάτων τους, ξεκινώντας με τα περισσότερα από 960 κιλά ουρανίου που έχουν εμπλουτιστεί σε επίπεδα σχεδόν κατάλληλα για βόμβες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υλικού, ωστόσο, παραμένει θαμμένο κάτω από τα ερείπια που δημιουργήθηκαν από τις επιθέσεις του Ιουνίου.
Ο Τραμπ θέλει να αφοπλίσει περαιτέρω το καθεστώς Χαμενεΐ, ζητώντας περιορισμό της εμβέλειας των βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και να τερματίσει κάθε υποστήριξη προς ομάδες όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι που δρουν στην Υεμένη. Η συμφωνία με τα όρια των πυραύλων ουσιαστικά θα καθιστούσε αδύνατο για το Ιράν να χτυπήσει το Ισραήλ. Ο Τραμπ προειδοποίησε το Ιράν την Τετάρτη, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι ο στρατός ήταν έτοιμος να επιτεθεί «με ταχύτητα και βία, εάν χρειαστεί». «Ας ελπίσουμε ότι το Ιράν θα «προσέλθει γρήγορα στο τραπέζι» και θα διαπραγματευτεί μια δίκαιη και ισότιμη συμφωνία — Όχι πυρηνικά όπλα— μια συμφωνία που θα είναι καλή για όλα τα μέρη», έγραψε ο Τραμπ. «Ο χρόνος τελειώνει, είναι πραγματικά πολύτιμος!»
Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τραμπ και οι επιτελείς του γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε επιχείρηση στο Ιράν θα ήταν πολύ πιο δύσκολη από ό,τι στη Βενεζουέλα. Η δυσκολία και ο κίνδυνος για τις αμερικανικές δυνάμεις θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι και το Ιράν είναι ένας πολύ πιο ικανός αντίπαλος από ό,τι η χώρα του Μαδούρο. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε στη Γερουσία την Τετάρτη ότι φανταζόταν ότι «θα ήταν ακόμη πολύ πιο περίπλοκο» να διαχειριστεί την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν παρά στη Βενεζουέλα.
Τελευταίες Ειδήσεις
- ΣΚΑΪ, πρώην σύντροφοι και… θανατική ποινή: Το τριπλό χτύπημα που εξόργισε τον Τσίπρα
- Η τρίτη δύναμη χωρίς κόμμα: Το παράδοξο των 27 που αλλάζουν το παιχνίδι
- Ο δρόμος Μητσοτάκη προς την κάλπη: Τραμπ, ΔΕΘ, Μάρμαρα, εκλογές


