
Η τελευταία ανάρτηση του Τραμπ υποδηλώνει ότι μια νέα επίθεση είναι στο τραπέζι, καθώς προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι αν δεν κάνει συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος, «η επόμενη επίθεση θα είναι πολύ χειρότερη»
Ο Ντόναλντ Τραμπ εδώ και περίπου έναν μήνα απειλεί το Ιράν με επιθέσεις ευρείας κλίμακας, ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένει σε κατάσταση αναμονής. Όχι όμως και τα αμερικανικά στρατεύματα που μετακινούνται εδώ και καιρό από άλλα κομβικά σημεία που περιπολούν οι Αμερικανοί, προς τη Μέση Ανατολή. Πριν από δύο εβδομάδες ο Αμερικανός πρόεδρος ενθάρρυνε τους «πατριώτες Ιρανούς» να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις, καθώς η αμερικανική βοήθεια ήταν «καθ’ οδόν». Η καταστολή από τη μεριά του καθεστώτος κορυφώθηκε, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν, δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται σε φυλακές, όμως οι ΗΠΑ δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια κίνηση.
Η τελευταία ανάρτηση του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνει ότι μια νέα επίθεση είναι στο τραπέζι, καθώς προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι αν δεν κάνει συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος, «η επόμενη επίθεση θα είναι πολύ χειρότερη». Με ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι μια αμερικανική αρμάδα κατευθύνεται προς το Ιράν, με επικεφαλής το θηριώδες αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν». Απαιτώντας από την Τεχεράνη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθαρίζει ότι ο χρόνος τελειώνει.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ένα σημαντικό στρατιωτικό αποτύπωμα στη Μέση Ανατολή, με έως και 50.000 στελέχη στην περιοχή. Περίπου 10.000 εξ αυτών βρίσκονται στην αεροπορική βάση αλ-Ουντέιντ στο Κατάρ, όμως οι Αμερικανοί έχουν βάσεις σε Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν και Μπαχρέιν. Συν τοις άλλοις ο Αμερικανικός Στρατός έχει ενισχυθεί καθώς πλέει προς το Ιράν και αεροπλανοφόρο.
Οι πιθανοί αμερικανικοί στόχοι στο Ιράν
Ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικών επιστημών στο βρετανικό ινστιτούτο μελετών RUSI, λέει ότι με την τρέχουσα στρατιωτική τους θέση στην περιοχή οι ΗΠΑ «πιθανώς θα μπορούσαν να πάνε σχεδόν οπουδήποτε στο Ιράν και να χτυπήσουν σχεδόν οτιδήποτε, εκτός από τις εγκαταστάσεις που είναι πιο βαθιά θαμμένες στη γη», κάτι που πιθανότατα θα απαιτούσε βομβαρδιστικά B2. Με αυτά τα δεδομένα, ο Σάβιλ, ο οποίος έχει εργαστεί στη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με το Ιράν, λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν μια σειρά από επιλογές. Η πρώτη θα μπορούσε να είναι οι στρατιωτικές δομές του Ιράν, «όπως η απειλή βαλλιστικών πυραύλων ή οι παράκτιες συστοιχίες πυραύλων του». Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν να στοχεύσουν το ίδιο το καθεστώς. «Θα μπορούσαν να επιτεθούν στα κέντρα στρατιωτικής ισχύος, συμπεριλαμβανομένου του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης και ίσως των πολιτοφυλακών που καταστέλλουν τους διαδηλωτές» τόνισε ο ίδιος.
Ο Σάβιλ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ «πιθανώς θα μπορούσαν να βρουν και να εξουδετερώσουν ανώτερα στελέχη, αλλά δεν είναι σαφές ποιο θα ήταν το σωρευτικό αποτέλεσμα». Τονίζει πως ακόμα κι αν επιτευχθεί η εξουδετέρωση των επικεφαλής του καθεστώτος, η μετάβαση σε κάποια άλλη ηγεσία θα μπορούσε να πάρει μήνες ή και χρόνια. Ο αναλυτής δεν αποκλείει ωστόσο και την διπλωματική οδό, που θα απαιτούσε από το Ιράν να συμφωνήσει καταρχάς στον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος και ακολούθως να γίνουν οι ζυμώσεις για αλλαγή του καθεστώτος.
Το Ιράν από την πλευρά του δηλώνει εδώ και καιρό ότι είναι προετοιμασμένο για συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα αμυνθεί εάν προκληθεί. «Το Ιράν είναι έτοιμο για διάλογο, που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τα αμοιβαία συμφέροντα. Αλλά αν πιεστεί, θα αμυνθεί και θα απαντήσει όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν» ανέφερε η αποστολή του Ιράν σε ανάρτηση στο Χ.
Τελευταίες Ειδήσεις
- Τσίπρας, Καρυστιανού και Σαμαράς απειλούν ανοιχτά το πολυπόθητο 25+% της Νέας Δημοκρατίας
- O θερμός χαιρετισμός Δένδια – Σαμαρά ενοχλεί το Μέγαρο Μαξίμου
- «Off the record»: «Όχι» στον Σαμαρά – Θέλει να χαράξει δική της πορεία η Καρυστιανού


