Δασμοί 25% σε αυτές τις χώρες: «Η απόφαση είναι τελική» λέει ο Τραμπ

donald-trump

Ενώ οι διαδηλώσεις στο Ιράν κλιμακώνονται.

Κλιμακώνεται η πίεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν, εν μέσω της αιματηρής καταστολής των πολυήμερων διαδηλώσεων από το θεοκρατικό καθεστώς, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει κάνει λόγο ακόμα και για στρατιωτική επέμβαση εάν χρειαστεί.

Προς το παρόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε μέσο πίεσης πριν από μια ενδεχόμενη στρατιωτική εισβολή στο Ιράν, ανακοινώνοντας την επιβολή δασμών σε τρίτες χώρες που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Μέσω ανάρτησης στο Truth Social, ο Τραμπ γνωστοποίησε ότι το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται άμεσα, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, κάθε κράτος που διατηρεί εμπορικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα επιβαρύνεται με δασμούς ύψους 25% σε όλες τις συναλλαγές του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, τόνισε ότι η απόφαση είναι οριστική και δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί, κλείνοντας την τοποθέτησή του με αναφορά στη σημασία του ζητήματος.

«Από τώρα και στο εξής, οποιαδήποτε χώρα κάνει επιχειρηματικές συναλλαγές με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα πληρώνει δασμό 25% σε κάθε και οποιαδήποτε συναλλαγή με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αυτή η απόφαση είναι τελική και αμετάκλητη. Ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το ζήτημα», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δασμοί 25% σε αυτές τις χώρες: «Η απόφαση είναι τελική» λέει ο Τραμπ

Η παραπάνω δήλωση, αποτυπώνει την έμμεση αυστηροποίηση της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Τεχεράνης, επεκτείνοντας το πλαίσιο των κυρώσεων και σε κράτη που συνεχίζουν να έχουν οικονομικές συναλλαγές με το Ιράν. Στην πράξη, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να ενισχύσει τον διεθνή αποκλεισμό του ιρανικού καθεστώτος, ασκώντας πιέσεις σε συμμάχους και εμπορικούς εταίρους της, σε μια περίοδο κατά την οποία το Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο με εκτεταμένες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Σήμερα η ενημέρωση Τραμπ

Υπενθυμίζεται πως σήμερα αναμένεται να ενημερωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ από στελέχη της κυβέρνησής του σχετικά με συγκεκριμένες εναλλακτικές επιλογές αντίδρασης απέναντι στις διαδηλώσεις στο Ιράν.

Η σύσκεψη, αναμένεται να εξετάσει σενάρια που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και στρατιωτικές επιθέσεις, καθώς και την επιβολή νέων κυρώσεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σημειώνεται πως στον προσωπικό του λογαριασμό στο δίκτυο Truth Social, ο Τραμπ είπε ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνει ο λαός του Ιράν για να απελευθερώθεί από το θεοκρατικό καθεστώς. Ωστόσο, ο ίδιος δεν ξεκαθάρισε εάν η βοήθεια θα είναι στρατιωτική.

 

Τελευταίες Ειδήσεις