
Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων που μισθώνουν μέσω Airbnb και άλλων πλατφορμών πρέπει να βιαστούν για συγκεκριμένο λόγο.
Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές ακινήτων που κερδίζουν από βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως μέσω Airbnb, έχουν περιθώριο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2026 για να ολοκληρώσουν την καταχώριση των στοιχείων τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το έτος 2025.
Μέχρι εκείνη την ημερομηνία πρέπει να διορθωθούν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στις προσωρινές δηλώσεις, καθώς διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να φορολογηθούν για «το 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί αρχικώς», ακόμα κι αν δεν έχουν εισπράξει το σύνολό τους.
Τα «οριστικά στοιχεία» που εισάγονται στο «Μητρώο Βραχυχρόνιων Μισθώσεων» καθορίζουν ποιο θα είναι το φορολογητέο εισόδημα κάθε δικαιούχου. Οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν χωρίς πρόστιμο και χωρίς να αλλάξει ο «Αριθμός Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.)», συμπεριλαμβανομένων αλλαγών σε «λοιπούς δικαιούχους εισοδήματος» ή «ποσοστά εισοδήματος». Όταν υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι, το εισόδημα πρέπει να κατανέμεται σύμφωνα με τα αντίστοιχα ποσοστά.
Το ισχύον φορολογικό πλαίσιο προβλέπει ότι τα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις φορολογούνται από «το πρώτο ευρώ», με συντελεστές που κυμαίνονται μεταξύ 15% και 45%, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων.
Οι φορολογούμενοι καλούνται να είναι προσεκτικοί, καθώς η ΑΑΔΕ πραγματοποιεί ελέγχους για τον εντοπισμό «κρυφών εισοδημάτων», χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που στέλνουν οι διεθνείς πλατφόρμες Airbnb, Booking και VRBO. Αυτά περιλαμβάνουν: όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, όνομα και κάτοχο ΙΒΑΝ, εισοδήματα που εισπράχθηκαν, προμήθειες, αμοιβές και φόρους, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης και σύνολο ετήσιων διανυκτερεύσεων για κάθε καταχώριση.
Πρόστιμα για παραβάσεις
Εκτός από τις προσαυξήσεις και τον επιπλέον φόρο, προβλέπονται και διοικητικά πρόστιμα όταν τα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», ή όταν οι καταχωρήσεις σε ψηφιακές πλατφόρμες γίνονται χωρίς να αναγράφεται ο «Αριθμός Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής», το «Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.)» ή ο «Μοναδικός Αριθμός Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.)»:
Η μη εγγραφή στο Μητρώο επισύρει «αυτοτελές πρόστιμο ανά έτος», ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων, με ελάχιστο ποσό 5.000 ευρώ. Σε υποτροπή εντός ενός έτους το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τετραπλασιάζεται.
Η μη υποβολή ή η ανακριβής Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής τιμωρείται με πρόστιμο «ισό με το διπλάσιο του μισθώματος», όπως φαίνεται στην πλατφόρμα. Η εκπρόθεσμη υποβολή επισύρει πρόσθετο διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.
Τα πρόστιμα βαρύνουν τον «Διαχειριστή» και αν δεν προκύπτει ότι αυτός είναι υπεκμισθωτής ή τρίτο πρόσωπο, επιβάλλονται στον κύριο ή στον επικαρπωτή του ακινήτου.
Τελευταίες Ειδήσεις
- «Για να το συνδέσω με την Ιθάκη»: Το επικό σκίτσο του Πετρουλάκη για το νέο κόμμα Τσίπρα, για το οποίο μιλούν όλοι σήμερα
- Τα Μερομήνια προβλέπουν «σκληρό» καλοκαίρι: Ποιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας
- Τεκτονικές αλλαγές σε νέα δημοσκόπηση: Τα 2 κόμματα που εξαφάνισε ο Τσίπρας με το καλημέρα