
Τον ειρωνεύτηκε δημόσια σε ομιλία του.
Σφοδρή επίθεση κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας χθες ενώπιον Ρεπουμπλικανών βουλευτών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι άσκησε έντονες πιέσεις προς το Παρίσι, απαιτώντας από τη γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Όπως ανέφερε, για να επιτύχει τον στόχο του απείλησε με την επιβολή αυστηρών και εκτεταμένων δασμών στα γαλλικά προϊόντα που εξάγονται στην αμερικανική αγορά.
Παράλληλα, όπως ανέφερε, επισήμανε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι οι πολίτες στις Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν για φαρμακευτικά σκευάσματα ποσά «έως και 14 φορές υψηλότερα» σε σχέση με τους Ευρωπαίους. Κατά τον ίδιο, αυτή η διαφορά είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης κατάστασης, στη διάρκεια της οποίας —όπως υποστήριξε— οι ΗΠΑ ουσιαστικά χρηματοδοτούσαν το παγκόσμιο σύστημα υγείας.
TRUMP plays hardball with French President Macron on drug prices:
“I said ok here’s the story, Emmanuel. If on Monday you have’t agreed to every single thing that we want, I’m putting a 25% tariff on every thing coming out of France!”
“He said, ‘no, no, no, no, you can not do… pic.twitter.com/25wEXMdS1d
— Fox News (@FoxNews) January 6, 2026
Στο πλαίσιο της πίεσης που άσκησε, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έθεσε αυστηρό χρονικό όριο, απειλώντας με την επιβολή δασμών ύψους 25% σε κάθε γαλλικό προϊόν που εισάγεται στην αμερικανική αγορά, από το κρασί και τη σαμπάνια μέχρι το σύνολο των εξαγώγιμων αγαθών.
«Αν μέχρι τη Δευτέρα δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία σε όσα ζητάμε, θα επιβληθεί δασμός 25% σε όλα τα γαλλικά προϊόντα», φέρεται να είπε. Στη συνέχεια, περιγράφοντας το περιστατικό, αναπαρήγαγε με ειρωνικό και υποτιμητικό ύφος την αντίδραση του Γάλλου προέδρου, λέγοντας ότι του απάντησε επαναλαμβάνοντας: «Όχι, όχι, όχι, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό».
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι απάντησε στον Γάλλο πρόεδρο ξεκαθαρίζοντας πως έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις απειλές του. «Μπορώ να το κάνω και θα το κάνω. Ακόμη και αν χρειαστεί για λόγους εθνικής ασφάλειας – αν και εδώ μιλάμε για ιατρική ασφάλεια», φέρεται να είπε. Συνεχίζοντας με έντονα σκωπτική διάθεση, περιέγραψε τον Εμανουέλ Μακρόν ως υποχωρητικό, λέγοντας ότι ουσιαστικά τον ικέτευσε: «Ντόναλντ, εντάξει. Θα αυξήσω τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά 200% ή όσο θέλετε, θα ήταν τιμή μου. Ό,τι ζητήσετε. Σε παρακαλώ μόνο, μην το πεις στον κόσμο».
Τελευταίες Ειδήσεις
- ΣΚΑΪ, πρώην σύντροφοι και… θανατική ποινή: Το τριπλό χτύπημα που εξόργισε τον Τσίπρα
- Η τρίτη δύναμη χωρίς κόμμα: Το παράδοξο των 27 που αλλάζουν το παιχνίδι
- Ο δρόμος Μητσοτάκη προς την κάλπη: Τραμπ, ΔΕΘ, Μάρμαρα, εκλογές


